Orosz nagykövet: Washington célja, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra

Vlagyimir Putyin még februárban írta alá a hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló orosz–amerikai egyezmény felfüggesztését.

Magyar Nemzet
Forrás: TASZSZ, Telegram, MTI2023. 08. 03. 18:20
Anatoli Antonov, Oroszország amerikai nagykövete, 2023.01.26-án. (Fotó: Mundo en Conflicto / Twitter)
Anatoli Antonov, Oroszország amerikai nagykövete, 2023.01.26-án. (Fotó: Mundo en Conflicto / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok felhívása, miszerint az új START-szerződéssel kapcsolatos kérdéseket az általános geopolitikai helyzettől elkülönítve kellene megvitatni, kritikán aluli, mivel Washington ezzel az orosz stratégiai arzenálról szeretne információkat szerezni – idézte az TASZSZ orosz állami hírügynökség Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövetének Telegram-bejegyzését.

Az orosz nagykövetség mint fogalmaz: 

Washington már régóta megsérti a megállapodás szövegét és szellemiségét is. Nemcsak az új START preambulumába ágyazott elveket hagyta figyelmen kívül, hanem megsértette a szerződés központi korlátait is, amelyek a stratégiai fegyverek számát korlátozzák. Sőt, törvénytelenül vont ki mintegy száz stratégiai támadófegyvert a szerződés szerinti elszámoltathatósági rendszer alól, és Oroszország ismételt követeléseit a probléma megoldására figyelmen kívül hagyták.

Hozzátették: 

Van egy ennél is fontosabb tényező, amely a megállapodással kapcsolatos jelenlegi válsághoz vezetett, mégpedig az adminisztráció hibrid háborúja hazánk ellen, azzal a céllal, hogy stratégiai vereséget mérjenek ránk.

– utaltak az orosz–ukrán háborúra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még februárban írta alá a hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló orosz–amerikai új START-szerződés felfüggesztését.

Amint arról korábban lapunk az MTI nyomán beszámolt, a hadászati fegyverzetek csökkentéséről szóló, új START, START–3 vagy prágai szerződés néven ismert, tíz évre szóló és legfeljebb öt évvel meghosszabbítható hatályú megállapodást 2010. április 8-án írta alá Oroszország és az Egyesült Államok akkori elnöke, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama. Ezt ötévente megújították a felek.

A dokumentum mindkét félnek előírta a nukleáris arzenál csökkentését, ideértve a hordozóeszközöket, robbanótölteteket és a telepített és nem telepített indítószerkezeteket.

Oroszország 2022. augusztus 8-án tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy ideiglenesen kivonja létesítményeit az új START-szerződés szerinti ellenőrzés alól. Az orosz külügyminisztérium indoklása szerint ez egy kényszerű döntés volt azon szankciók fényében, amelyeket a Nyugat Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett.

Borítókép: Anatoli Antonov, Oroszország amerikai nagykövete, 2023. 01. 26-án. (Fotó: Mundo en Conflicto / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.