Szerb elnök: minél előbb be kell fejezni a háborút Ukrajnában

Alekszandar Vucsics szerint Joe Bidennek is érdeke az ukrajnai háború befejezése, ha indulni akar az elnöki székért.

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 9:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos, hogy minél előbb leállítsák a háborút Ukrajnában, mert mindkét fél kimerült már. Ezt mondta a szerbiai Happy Televíziónak adott interjúban Alekszandar Vucsics.

A szerb államfő hangsúlyozta: hisz benne, hogy Joe Biden amerikai elnök politikájának részét is képezi majd az összecsapások befejezése. A köztársasági elnök hozzátette: sokan azt hitték, hogy Oroszország gyorsabban legyőzi Ukrajnát, de aláhúzta, hogy ebből nem lett semmi. Kijelentette: a háborúnak nem lesz könnyű vége, a legjobb lenne fegyverszünetet kötni. 

A Nyugat minden erejével sem tud majd nyerni Ukrajna katonai téren. Még abban sem vagyok biztos, hogy Oroszország győz, különösen abban nem vagyok biztos, hogy mit nyerhet politikailag, és ezért azt gondolom, hogy a legjobb lenne fegyverszünetet kötni

 – mondta Vucsics.

Az elnök a B92 szerb hírportál tudósítása szerint kitért a szaúdi békekezdeményezésre, és az interjúban azt is részletezte, hogy miért lenne Biden érdeke is a béke. 

Azt gondolom, hogy a második ciklust akaró Bidennek érdeke ez. Ha neki is sikerülne részt vennie a háború megállításában, akkor mindenki azt mondaná, le a kalappal. A gazdaság hamar növekedésnek indulna, minden más lenne, a fizetések és a nyugdíjak itt is gyorsabban emelkednének, az energiahordozók ára pedig csökkenne

– tette hozzá a szerb államfő.

Azt mondja, nem hiszi el, hogy az amerikai állampolgárok háborúra vágynának, mert úgy gondolja, hogy jobban érdekli őket a gazdaság és a magasabb életszínvonal, ezért Biden elnök politikája az lesz, hogy részt vegyen a háború megállításában. Oroszország és Ukrajna is kimerült, szögezte le a balkáni ország vezetője – számol be róla a Dnevnik szerb hírportál.

 Látja, mennyit veszített értékéből a rubel az elmúlt évben, bár, hogy őszinte legyek, az orosz gazdaság jobban tartja magát, mint azt bárki várta. Látható, hogy készültek erre

– mondta.

Ukrajnáról szólva pedig hangsúlyozta, hogy az országnak évtizedekre lesz szüksége ahhoz, hogy kilábaljon a háborúból, és megismételte, fontos lenne, hogy minél előbb befejeződjenek az összecsapások, mert így mindenkinek könnyebb és jobb lesz.

 A szerb–ukrán viszonyról szólva Alekszandar Vucsics aláhúzta: Ukrajna Szerbia barátja, Kijev nem ismerte el Koszovó függetlenségét. Megemlítette, azt is, hogy az Európai Politikai Közösség legutóbbi kisinyovi találkozóján pár percet beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. Alekszandar Vucsics arra is rámutatott, hogy bármit, amit az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban tenne, az emberek félreértelmeznék. 

Ha szankciókat vezetnék be Oroszország ellen, azt mondanák, hogy az hazafiatlan lépés, amíg pedig azt nem teszem meg, addig meg azért vagyok a bűnös, mert nem vezettem be szankciókat Oroszország ellen. Ha büntetőintézkedéseket vezetnék be Oroszország ellen, azt mondanák, hogy emiatt magasabb gázárak lesznek, s hogy e lépés a két ország történelmi kapcsolatainak sem tenne jót. Hogy teljesen őszinte legyek: lehetetlen a népünk kedvében járni, és én már régóta nem is próbálkozom vele

– mondta.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök beszédet mond (Fotó: Dimitrije Goll)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.