Újabb hadgyakorlatot tartott az amerikai, a japán és a dél-koreai hadsereg

Tengeri hadgyakorlatot tartott kedden a dél-koreai, az amerikai és a japán haditengerészet a dél-koreai Dzsedzsu sziget környékén. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a műveleten a felek célpontok követését, hírszerzési adatok megosztását és a válaszok összehangolását gyakorolták egy esetleges phenjani provokáció esetére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 7:53
null
Pocseon, 2023. augusztus 28. Dél-koreai gyártmányú, K9A1 típusú önjáró lövegek tüzelnek az Ulcsi Szabadságpajzs fedõnevû évenkénti dél-koreai-amerikai hadgyakorlaton a Kjonggi tartománybeli Pocseon lõterén 2023. augusztus 28-án. Az idei gyakorlatozást augusztus 21. és 31. között tartják több dél-koreai helyszínen. MTI/EPA/YNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök néhány hete állapodott meg Camp Davidben a biztonsági együttműködés szorosabbá tételéről. Kiemelték: igyekeznek összehangolni az indiai- és a csendes-óceáni térséget, illetve a Koreai-félsziget régióját fenyegető kihívásokra adott válaszaikat. Nem sokkal a találkozót követően Jun Szok Jol úgy fogalmazott, hogy a három ország kapcsolataiban új korszakot kezdtek, és amennyire fokozódik a provokáció és a fenyegetés Phenjanból, annyival erősebbé válik a kötelék Szöul, Tokió és Washington között.

A dél-koreai és az amerikai hadsereg a múlt héten már megkezdte közös nyári hadgyakorlatát, amelynek egyik célja éppen az, hogy segítse felkészültségüket az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések ellen.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll.

Kim az amerikai–dél-koreai–japán hadgyakorlatra reagálva kedden felszólította a kommunista ország haditengerészetét, maradjon állandó harckészültségben, hozzátéve, hogy a haditengerészet is részt vesz Észak-Korea nukleáris elrettentési stratégiájában, hogy elvegye az ellenség kedvét a háborútól. Bejelentette, hogy a hadsereget újabb taktikai atomfegyverekkel fogják felszerelni.

A vezető – akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte – hétfőn, az észak-koreai haditengerészet napja alkalmából, lánya társaságában felkereste a haditengerészet több központját is.

Borítókép: Dél-koreai gyártmányú, K9A1 típusú önjáró lövegek tüzelnek az Ulcsi Szabadságpajzs fedőnevű évenkénti dél-koreai–amerikai hadgyakorlaton a Kjonggi tartománybeli Pocseon lőterén 2023. augusztus 28-án. (Fotó: MTI/EPA/YNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.