A washingtoni kettős mércéről is tárgyalt Putyin és Lukasenka

Oroszország, Belarusz és Észak-Korea hármas együttműködése körvonalazódik.

2023. 09. 15. 13:07
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. július 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kezet fog fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron 2023. július 23-án. MTI/EPA/Szputnyik/Alexander Demjancsuk Fotó: Alexander Demjancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz gazdaság helyzete stabil és megbízható, ami jó hír – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a belarusz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával folytatott megbeszélésén a Lenta.ru orosz hírportál szerint. A két politikus az oroszországi Szocsiban ült egy asztalhoz. A találkozót megnyitva az orosz vezető közölte, hogy tájékoztatni fogja kollégáját a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel való e heti tárgyalásairól.

Lukasenka megjegyezte, hogy Moszkva, Minszk és Phenjan hármas együttműködésen gondolkodhat. 

Az orosz vezető kommentálta a Nyugaton elterjedt pletykákat is, amelyek szerint Moszkva Kim Dzsong Un látogatása során arra akarta kérni Phenjant, hogy küldjön önkénteseket a különleges katonai műveletben való részvételre.

Ez teljes nonszensz

– mondta, majd megemlítette, hogy háromszázezer orosz állampolgár írt alá szerződést arról, hogy önként jelentkezik.

Embereinket, akik megkötik ezeket a szerződéseket, a legmagasabb hazafias szempontok vezérlik

 – húzta alá az államfő.

A tárgyaláson Vlagyimir Putyin a legégetőbb kérdésnek az ukrajnai helyzetet nevezte, amely szerinte megvitatásra szorul – közölte a Ria orosz hírügynökség. 

Újságírói kérdésekre válaszolva az elnök rámutatott a Washingtonban elfogadott kettős mércére is. Elmondta: az Amerikai Egyesült Államok kazettás lőszert használ az ukrán hadsereg kezén keresztül, még ha ők maguk is bűncselekménynek nevezik azt.

– Ukrajna teljes kapacitásával használja a kazettás lőszereket – fogalmazott Putyin. 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov egyébként már korábban bejelentette, hogy a mostani megbeszélés Lukasenka és Putyin rendszeres találkozóinak sorába illeszkedik, amelyek során a két legközelebbi szövetséges egyeztet az aktuális politikai helyzetről.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog belarusz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron 2023. július 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alexander Demjancsuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.