Amerika gyarmattartóként viselkedik Lengyelországgal szemben

Amerika követeli Lengyelországtól, hogy tisztázza viszonyát Ukrajnával.

2023. 09. 23. 12:45
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 7. Joe Biden amerikai elnök az elnöki helikopter elõtt, amint a Delaware állambeli Wilmingtonban lévõ birtokán töltött hétvége után visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ízlelgessük egy kicsit, hogy Amerika követel Lengyelországtól. Mint egy igazi szövetséges, egy igazi barát. Amerika most sem törekszik korrekt partneri kapcsolatokra Varsóval, ahogy eddig sem hitte a Biden-adminisztráció, hogy a korrekt diplomáciai kapcsolatok vezetnek előre. Ők az erőpolitikában hisznek.

Érdemes megfigyelni a Biden-adminisztráció utasító, felsőbbrendűséget hirdető, kioktató stílusát, mert nehéz eldönteni, hogy gyarmattartóként tekintenek Lengyelországra vagy azt gondolják, hogy az USA ötvenvalahányadik állama.

A számot nehéz megmondani, mert időnként az az érzése az embernek, hogy Ukrajnát is az USA egyik államának tekinti a Biden-adminisztráció, máskor meg hogy az európai országra is mint gyarmatra tekintenek. 

Ezzel szemben Lengyelország korrektségre törekszik még Amerikával is. És bár voltak korábbi történelmi nézeteltéréseik Ukrajnával, mégis az oroszok elleni háború egy oldalra sodorta őket. És a lengyelek a tőlük telhető legtöbb támogatást megadták szomszéduknak. Amire azt kapták cserébe, hogy Ukrajna bepanaszolta őket, mert azt már a lengyelek sem tudták lenyelni, hogy saját polgáraik elé kellene helyezni az ukrán érdekeket. Álljon itt a példa, hogy erről az egészről mit gondolnak Lengyelországban. 

Hogy ez mit jelenthet Magyarország szempontjából? Arról Lánczi Tamás beszélt a Magyar Nemzetnek egy exkluzív interjúban. A szakértő szerint az októberi választások a magyar–lengyel kapcsolatoknak is kedvezhetnek: amennyiben a jelenlegi kormányzóerő marad, az azt jelzi, hogy a globalizmus erőinek nem sikerült áttörnie. Hozzátette: a szuverenista erők őrzik pozícióikat, és ez azt jelentheti, hogy Lengyelországnak megint a hagyományos szövetségesi rendszer után kell néznie, ami itt, Közép-Európában van. Ehhez partnert kell találnia, melyben Magyarország az első számú.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.