Az ENSZ nem talál bizonyítékot arra, hogy népirtás zajlik Ukrajnában

A nemzetközi szervezet az oroszok által elkövetett háborús bűncselekmények után kutakodik.

Gábor Márton
2023. 09. 05. 16:05
null
Kramatorszk, 2023. augusztus 18. Ukrán férfi az utcán a Donyecki területen fekvõ Kramatorszkot ért orosz támdás után 2023. augusztus 18-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Ukrajnával foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottsága eddig nem talált elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy megállapítsa, jelenleg népirtást folytat az orosz hadsereg Ukrajnában – állította Erik Mose, a vizsgálóbizottság elnöke.

Tökéletesen tisztában vagyunk az aggodalmakkal és vádakkal. A népirtással kapcsolatos felvetéseket lépésről lépésre vizsgáljuk. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy az Ukrajnában történtek megfeleljenek a népirtási egyezményben foglalt jogi minősítésnek

  mondta Mose. Az elnök elmondta, hogy az ENSZ folytatja a vizsgálatot Ukrajnában.

– Voltak bizonyos nyilatkozatok az orosz médiában, amelyek talán relevánsak lehetnek a népirtásra való felbujtás kérdésében – tette hozzá, majd óva intett attól, hogy a bizottság népirtási vizsgálatának jelenlegi állását a bizottság egyéb megállapításaitól elkülönítve vizsgálja.

Mint tudják, számos háborús bűncselekményt tártunk fel. A kérdés az, hogy ezeket emberiesség elleni bűncselekményeknek kell-e tekinteni, mi megállapítottuk, hogy vannak erre utaló jelek

 – jegyezte meg Mose. 

A vizsgálattal kapcsolatban az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese is megszólalt. Dmitrij Medvegyev szerint ha a bizottság tagjai valóban népirtást és háborús bűnöket akarnak találni Ukrajnában, akkor abba kellene hagyniuk, hogy homokba dugják a fejüket.

– Miután pedig rendesen megtörölték a szemüket, egyszerűen csak nézzenek a megfelelő irányba. A bűnöző kijevi rezsim irányába. Hogy objektíven felmérjék, milyen kíméletlenül fojtotta vérbe Donbaszt nyolc éven át, amíg Oroszország el nem indított egy különleges katonai műveletet – fogalmazott Medvegyev.

 

Borítókép: Ukrán férfi az utcán a Donyecki területen fekvő Kramatorszkot ért orosz támadás után 2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.