„Az orosz fekete-tengeri flotta fel lesz szeletelve, mint a szalámi”

Az ukránok szerint legalább kilenc halottja és legalább 16 sebesültje van az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli parancsnokságát ért pénteki rakétatámadásnak. Orosz részről nem tettek közzé újabb hivatalos adatokat, egy katonát tartanak számon eltűntként. Közben a Szevasztopoli-öbölben újraindult a tengeri személyszállítási forgalom.

2023. 09. 23. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megmondtuk, hogy lesz még” – írta Telegram-csatornáján Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka, arra utalva, hogy pénteken ukrán rakétatámadás érte a Krím félszigeten található Szevasztopolt, azon belül is az orosz fekete-tengeri flotta parancsnokságának otthont adó történelmi épületet.

Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint a támadásban, amelyet az ukránok sikeresnek minősítettek, legalább kilencen meghaltak, legalább tizenhatan pedig megsebesültek, az utóbbiak között pedig két tábornok is van.

Orosz részről nem erősítették meg az információt, hivatalosan továbbra is egy eltűntet tartanak számon, az orosz média hat sérültet említ – írja a  The Washington Post amerikai napilap. A BBC brit közmédia korábban ukrán katonai forrásokra hivatkozva arról adott hírt, a támadást brit gyártmányú Storm Shadow rakétákkal követték el, más források az ukránok saját fejlesztésű Neptun rakétáját említik. „A flotta főhadiszállására az ellenség rakétacsapást mért. A Lunacsarszkij színház közelében egy repeszdarab esett le” – írta a Telegramon a Krím oroszok által kinevezett kormányzója, Mihail Razvozsajev

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács feje, Olekszij Danyilov a közösségi médiában úgy fogalmazott, az orosz fekete-tengeri flottának két lehetősége van: az önkéntes vagy a kényszerített önmegsemmisítés.

Különben az orosz fekete-tengeri flotta fel lesz szeletelve, mint a szalámi

− nyomatékosította fenyegetését Danyilov.

A BBC egyik rádiócsatornája Andrej Kortunovot, az orosz Külügyminisztérium tanácsadóját kérdezte a szevasztopoli támadásról. Kortunov szerint a nagy hatótávolságú rakétáknak inkább pszichológiai, semmint jelentős katonai hatása van, hiszen „tulajdonképpen nem találtak el semmilyen kritikus katonai célpontot”. A tanácsadó egyetértett azonban azzal, hogy a támadások hatással vannak az orosz népességre. 

Paradox módon azt hiszem, erősíti a vezetés helyzetét, mert az oroszok most azt látják, hogy ez nem csak Putyin háborúja – ez az ő háborújuk, és a civil lakosságra is hatással van, mert egyes rakéták nem katonai célpontokat, hanem lakóépületeket találnak el, mint például a Moszkvát ért dróntámadásoknál

− idézi a szakértőt a The Guardian brit napilap.

Kortunov szerint mindkét félnek engednie kellene, de az álláspontok annyira homlokegyenest eltérők, hogy bármilyen kompromisszumos javaslat felvetését hazaárulásként értékelik. Szevasztopolban szombaton reggel újabb légiriadót rendeltek el, ezt azonban később lefújták, és a délelőtt folyamán a tengeri személyszállítási forgalom is újraindult a Szevasztopoli-öbölben.

Borítókép: Támadás érte Szevasztopol központjában a fekete-tengeri flotta főhadiszállását (Forrás: X/The Odessa Journal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.