Az ukrán férfiak kiirtásával vádolja az egykori elnöki főtanácsadó Zelenszkijt

Bár Ukrajnában hivatalosan hadititoknak számítanak a háborús veszteségek, egyre többen beszélnek félmillió halott ukrán katonáról. Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma volt ukrán államfő egykori főtanácsadója szerint ez a szám megfelel a valóságnak, Zelenszkij pedig kiirtja az ukrán férfiakat.

2023. 09. 18. 18:44
ZELENSZKIJ, Volodimir
Donyeck, 2023. szeptember 5. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) katonai vezetõkkel tárgyal a Donyeck megyei látogatása során 2023. szeptember 4-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Ukrajnában másfél éve – hivatalosan is – korlátozva van a szólásszabadság, egyre többen vannak azok, akik látván a rögvalóságot, mégsem rejtik véka alá a véleményüket. Teszik mindezt úgy, hogy közben az egykori „fekete Volga” ismét reneszánszát éli abban az Európai Unióba igyekvő országban, ahol simán eljárást indítanak egy rossz mondatért vagy egy hatalomnak nem tetsző Facebook-bejegyzésért.

A nagy testvér ugyanis, csakúgy, mint régen, most is mindent lát és mindent hall. Talán még jobban is, mint az átkosban, hiszen a készülékek már a tengerentúlról érkeztek. Ukrajnában az áldozatok száma hivatalosan hadititoknak minősül. Egyes feltételezések és a naponta megjelenő friss temetői videók tanulsága szerint már jócskán több százezres lehet az ukrán áldozatok száma. 

Nemrég írtunk arról, hogy durva elszólás lett a Kyivstar nevű telekommunikációs cég legutóbbi reklámja, amelyben a következő mondatok szerepeltek, miközben katonák áttetsző képét láthattuk:

400 ezer hős többé már soha nem válaszol a hívásokra. Küldd a köszönöm szót egy olyan hős telefonszámára, aki az örökkévalóságba távozott.

A reklámot pár perc múlva eltávolították a világhálóról.

Viszont egyre többen vannak azok, akik félmillióra teszik az ukrán áldozatok számát. Közéjük tartozik Oleg Szoszkin ukrán politológus és közgazdász, aki a független Ukrajna második elnökének, Leonyid Kucsmának volt a főtanácsadója. Szoszkin az elmúlt időszakban egyre kritikusabb hangnemet üt meg Zelenszkijékkel szemben. 

A legutóbbi interjújában például úgy fogalmaz, hogy: 

jelenleg valójában az ukrán férfiak teljes körű és abszolút kiirtása zajlik.

Mint mondja: Zelenszkij és az ő háborús pártja megsértették Ukrajna alkotmányát, és teljes alkalmatlanságuk közepette azt képzelik, hogy a 21. században erőszakkal el lehet hurcolni ukrán férfiak millióit, hogy aztán háborúba küldjék őket. Azok közül, akiket az elmúlt egy évben szedtek össze, mindössze 10-20 százalékuk élte túl. Ez több százezer ukrán halálát, illetve nyomorékká válását jelenti. Az 500 ezres szám megfelel a valóságnak – teszi hozzá az egykori főtanácsadó.

Szerinte mindennek a politikának a lényege az, hogy minden második 20 és 60 év közötti férfit el kell vinni és meg kell semmisíteni. Vagyis másfél év múlva, hasonló intenzitású harcok mellett még félmillióan, de lehet, hogy még egymillióan fognak meghalni. Ezután felteszi a kérdést: 

Ukránok! Mondják már meg! Készen állnak ilyen áldozatot hozni?

Szoszkin ezután úgy folytatja, hogy hat év múlva nem marad férfi Ukrajnában. Ötmillióan vannak az országban, akiket elméletileg még mozgósítani lehetne. Ez az ára mindannak, amit Zelenszkijjel az élén a mostani hatalom tesz. Szoszkin szerint az ukrán állampolgároknak tudniuk kell, hogy a hatalom forrása a nép, akinek meg kell tudnia hozni a döntéseket: egyetért azzal, hogy milyen árat fizet meg vagy sem? A népnek el kell döntenie, hogy mennyit fizet még a háborúért. És nem a győzelemért, mert – mint fogalmaz – a háború és a győzelem ebben az esetben különböző fogalmak. 

A férfiak elvesztése csak azt jelenti, hogy Ukrajna mint állam meggyengül, és mint független entitás, megsemmisül. És maga Zelenszkij pusztítja el

– teszi hozzá Szoszkin, majd így folytatja: amennyiben nem változik semmi és a háború még hosszú ideig fog zajlani, az csak azt jelenti, hogy már nyárra alig lesz férfi. Két-három év múlva pedig ritkaságszámba fognak menni az ukrán férfiak. A fiatal generáció, a húszévesek, akik a 2000-es években születtek, a 90-es és a 80-as évek gyermekei, titeket megölnek, nem lesztek többé – jelentette ki a volt főtanácsadó, majd végül hozzáteszi: 

A hadviselés logikája szerint három generációnak kell meghalnia. Most a kérdés az: adott-e valaki felhatalmazást Zelenszkijnek az ukrán férfiak kiirtására? Szerintem nem! Békére kapott mandátumot, azt ígérte, hogy béke lesz, hogy háború nem lesz! Vagyis ebben is becsapott mindenkit, mint mindenben!

– zárta mondanivalóját Oleg Szoszkin.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) katonai vezetőkkel tárgyal a Donyeck megyei látogatása során 2023. szeptember 4-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.