Budapest és Peking egyetért: a béke feltételei napról napra romlanak

Szijjártó Péter kínai kollégájával egyeztetett, szóba került a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal-felújítási projekt is.

Forrás: MTI2023. 09. 27. 17:59
VANG Ji; SZIJJÁRTÓ Péter
Peking, 2023. május 15. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Vang Ji, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának külügyi igazgatója (j) fogadja Szijjártó Péter minisztert Pekingben 2023. május 15-én. MTI/KKM Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megköszönte a külgazdasági és külügyminiszter kínai kollégájának országa erőfeszítéseit a béke megteremtéséért Ukrajnában. Szijjártó Péter Bécsben a közép-európai miniszterek találkozója előtt tárgyalt telefonon Vang Jivel.

A beszélgetésről a Facebook-oldalán szerdán beszámolva a magyar tárcavezető azt írta, Vang Ji kínai külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy a béke feltételei napról napra romlani fognak, így a béketeremtésre vonatkozó erőfeszítéseket meg kell sokszorozni.

Kínai kollégája „nagyrabecsüléséről biztosította a béke iránt elkötelezett magyar politikát” – tette hozzá. Egyetértettek abban is – tudatta Szijjártó Péter –, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését nem leépíteni kell, hanem fokozni. A kooperáció leépítése hátrányos lenne Európának – állapították meg.

A külgazdasági és külügyminiszter a bejegyzésében kitért arra is, hogy Magyarország a kínai elektromos autóipari beruházások „első számú európai célpontjává vált”. Úgy fogalmazott: „Erre büszkék vagyunk, hiszen ezeket a beruházásokat mind-mind rendkívül éles európai versenyekben érjük el”. Ezek a beruházások elősegítik, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési pályán maradjon – vélekedett.

A két miniszter áttekintette a Budapest–Belgrád közötti vasútvonal-felújítási projektet is, és kölcsönös elkötelezettségéről biztosította egymást „a beruházás sikeres végigvitele tekintetében” – olvasható Szijjártó Péter közösségi oldalán.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Vang Ji, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának külügyi igazgatója (jobbra) fogadja Szijjártó Péter minisztert Pekingben 2023. május 15-én (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.