Gabonatilalom: behódolt az ukránoknak Brüsszel, azonnal lépett a magyar kormány

Az Európai Bizottság köztes megoldást hozott, de meghajolt az ukránok akarata előtt. Az ukránok eközben tovább fenyegetőznek.

2023. 09. 15. 19:41
Borítókép: Búzát aratnak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Melitopol környékén 2022. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság elemezte a mezőgazdasági termékek négy kategóriájának az uniós piacra irányuló exportjára gyakorolt hatásával kapcsolatos adatokat. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a koordinációs platform munkájának és a 2023. május 2-án bevezetett ideiglenes intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban megszűntek a piaci torzulások – kezdte közleményét az Európai Bizottság, amely az importtilalom kapcsán a következő döntést hozta:

  • A meglévő intézkedések ma hatályukat vesztik.
  • Ukrajna beleegyezett, hogy 30 napon belül bármilyen jogi intézkedést (beleértve például az exportengedélyezési rendszert) bevezet a gabonafelhajtások elkerülése érdekében.
  • Addig is Ukrajna 2023. 09. 16-tól hatékony intézkedéseket vezet be 4 árucsoport kivitelének ellenőrzésére annak érdekében, hogy a szomszédos tagállamok piacának torzulását megelőzze. 
  • Ukrajna legkésőbb 2023. szeptember 18-án, hétfőn zárásig cselekvési tervet nyújt be a platformnak.
  • Az Európai Bizottság és Ukrajna a platformon keresztül figyelemmel fogja kísérni a helyzetet, hogy reagálni tudjon minden előre nem látható helyzetre.
  • Az Európai Bizottság tartózkodni fog a korlátozások bevezetésétől mindaddig, amíg Ukrajna hatékony intézkedéseket hoz, és azok teljes mértékben működnek.

Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán reagált. Azt írta:

Brüsszelben megszületett a döntés. Magyarország ezért nemzeti hatáskörben 24 ukrán termékre lezárja a határait. Megvédjük a magyar gazdák érdekeit.

 

– Én azt mondom minden gazdálkodónak Lengyelország-szerte: kiterjesztjük, meghosszabbítjuk az ukrán gabonafélék behozatalának tilalmát – reagált a brüsszeli döntésre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A lengyel kormány már napok óta hangsúlyozta: amennyiben az Európai Bizottság nem intézkedik, úgy a lengyelek önállóan megteszik ezt. Anna Gembicka agrárminiszter-helyettes a lengyel közrádióban hangsúlyozta, hogy az ukrán exportot – az ukránok állításaival ellentétben – nem érinti a tilalom. Jelenleg több ukrán gabona halad át Lengyelországon, mint a tilalom előtt.

 Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Morawiecki bejelentésével összhangban még pénteken kiadják az embargó meghosszabbításáról szóló rendelkezést.

Marcin Przydacz, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának vezetője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az EB döntése ellentétes az Ukrajnával szomszédos országok érdekeivel, a belső uniós piac és az Európai Unió gazdaságának érdekeivel.

Eközben a szlovák kormány is követi a lengyel és a magyar példát. A Markiza szlovák televíziós csatorna idézte a szlovák mezőgazdasági minisztériumot, amely azzal magyarázta Pozsony álláspontját, hogy ellenkező esetben a szlovák piacot elárasztaná az olcsó ukrán gabona, ami nagy anyagi kárt okozna a helyi agrártermelőknek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, akkor 

Ukrajna civilizáltan fog válaszolni

Kijev ismét kilátásba helyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért – vagyis, azokat perelné be Ukrajna, akik a háború kezdete óta segítik az ukrán menekülteket és a EU keretein belül pénzügyi segítséget nyújtanak.

Most az a fontos, hogy az európai egység kétoldalú szinten is működjék. Szomszédaink így támogatják Ukrajnát a háború idején

– írta az ukrán elnök a közösségi oldalán, miután tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
 

Borítókép: Ukrán gabonát aratnak. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.