Együttműködés az űrkutatásban

Utolsó simítások a rakétaindítás előtt, nincs viszály a nagyhatalmak között.

2023. 09. 15. 8:26
Bajkonur Fotó: Sitkei Levente
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik most az űrbe mennek dolgozni, egy csapat, teljesen együttműködve, s csak onnan tudjuk, honnan származnak, mert a nemzetük zászlaja a karjukra van varrva – mondta Tracy Dyson az amerikai–orosz együttműködésről az űrkutatásban. A NASA űrhajósa 2010-ben már járt a Nemzetközi Űrállomáson, és most együtt készül a mostani misszióval a tervek szerint jövő márciusi újabb űrutazása előtt. 

Állítása szerint az űrkutatásban való együttműködés szimbóluma annak, amire képesek lennénk a Földön is abban az esetben, ha úgy tudnának együtt dolgozni, mint az űrhajósok.

A misszióban a Roszkozmosz részéről Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub vesz részt, a NASA pedig Lorel O’Harát küldi a Nemzetközi Űrállomásra. A három űrhajós és két velük készülő társuk sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire a fellövés előtt, hagyományosan a mindenfajta külső behatástól megvédő plexifal mögül.

Az űrhajózás mindig olyan volt nekem, mint egy álom, már kislányként is ez vonzott. Hogy ez most megvalósul, az valóban egy valóra vált tündérmese számomra

– mondta a sajtótájékoztatón Lorel O’Hara, hozzátéve, folyamatosan ezért küzdött, olyan feladatokat vállalt, amelyek közel hozzák a célja elérését. Az amerikai asztronauta az űrben töltött idő egyik legszórakoztatóbb elemének a nyilvánosság előtti szereplést nevezte, mikor üzennek a földieknek, beszélgetnek iskolai csoportokkal. – Csodálatos dolog várakozni a kilövésre, hogy egy olyan dolognak vagyok részese, amely sokkal nagyobb nálam, és elindulni felfelé a létrán a világ legjobb érzése lesz – mondta az amerikai űrhajós.

Kononyenko és Csub egy évet fognak az űrállomáson eltölteni, O’Hara pedig féléves misszióra indul. Utóbbi kettőnek ez az első űrutazása, Kononyenko viszont már ötször járt a földön kívül. 

A mostani út során át fogja lépni az ezernapos álomhatárt, így ő lesz az első ember, aki ennyit töltött a világűrben. 

– Bajkonurból indulni olyan, mintha az otthonomból indulnék – mondta Kononyenko az újságíróknak.

Borítókép: Az űrutazásra készülő űrhajósok Bajkonurban (Fotó: Sitkei Levente)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.