„Eltűntek az utcák” – özönvíz pusztított Líbiában + videó

Becslések szerint akár kétezren is vízbe fulladhattak, több ezer embert eltűntként tartanak számon.

2023. 09. 12. 12:15
null
Mardzs, 2023. szeptember 11. Árvíz pusztít a Líbia északi részén fekvõ Mardzs városában 2023. szeptember 11-én. A heves esõzések okozta áradásokban országszerte legkevesebb 250 ember vesztette életét. MTI/AP/Libya Almasar TV Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi beszámolók szerint akár kétezren is vízbe fulladhattak és több ezren eltűntek, miután egy hatalmas vihar katasztrofális árvizet okozott a kelet-líbiai Derna városában – számolt be a The Guardian brit lap. Az árvizet egy hétvégi mediterrán viharral érkező özönvízszerű esőzés okozta, amely megduzzasztott egy egyébként is gyorsan hömpölygő folyót, amely átszakította az elöregedett gátat, ezzel elöntve a várost.

A lakók az éjszaka közepén egy robajjal értesültek a gát átszakadásáról.

Napfelkelte után kimentünk Derna utcáira, de az utcák nem voltak ott

 – fogalmazott egy helyi lakos.

Helyi vezetők „katasztrofálisnak” nevezték a helyzetet, Derna városát pedig volt, aki „szellemvárosnak” titulálta – hívta fel a figyelmet a CNN, amerikai hírtelevízió. Egy helyi televíziót idézve hozzáteszik: Líbia nem volt felkészülve egy ilyen szintű katasztrófára.

Amint arra a The Guardian is felhívja a figyelmet, a halottak pontos számát nehéz megbecsülni, mivel a kommunikáció leállt, és az adminisztrációt akadályozza a két rivális kormány közötti évtizedes hatalmi harc.

Felszólítok minden helyi, nemzeti és nemzetközi partnert, hogy fogjanak össze, és nyújtsanak sürgős humanitárius segítséget a Kelet-Líbiában élő embereknek

– írta a közösségi médiában Georgette Gagnon, az ENSZ líbiai humanitárius koordinátora.

Segélyszervezetek és a gazdag Öböl-menti államok, köztük az Egyesült Arab Emírségek, de Törökország is sürgősségi segélyt küldtek a térségbe. A helyi tisztviselők szerint leginkább hordágyakra, élelmiszerre és vízre van szükségük. Emmanuel Macron francia elnök „szolidaritását fejezte ki a líbiai néppel”, és közölte, hogy az ország forrásokat mozgósít a gyorssegélyek nyújtására.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője „együttérzését és részvétét” fejezte ki az árvízkárosultaknak, és közölte, hogy Washington együttműködik az ENSZ-szel és a líbiai hatóságokkal a segélyezési erőfeszítések támogatásában.

Egyiptomban a hatóságok óvatosságra intettek a Kelet-Líbiával határos északi partvidéken, és bejelentették, hogy megkezdték az előkészületeket a Dániel vihar hatásainak minimalizálására.

Borítókép: Árvíz pusztít a Líbia északi részén fekvő Mardzs városában 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/AP/Libya Almasar TV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.