Hatalmas a feszültség Lampedusán + videók

Folyamatosak a lázongások a migránstáborban és a tiltakozások az utcán.

2023. 09. 16. 20:19
null
Lampedusa, 2023. szeptember 15. Illegális bevándorlók várakoznak a lampedusai kikötõben, hogy a Cassiopea hadihajóval továbbszállítsák õket Olaszország más részeibe 2023. szeptember 15-én. Az elõzõ napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, drámai a helyzet az olasz Lampedusa szigetén, ahova tömegesen érkeznek a bevándorlók. 

A legfrissebb sajtóinformációk szerint állandósult a feszültség a lampedusai bevándorlótáborban a Vöröskereszt munkatársai és a bevándorlók között, és újra felkelés tört ki a migránsok között, akik megelégelték a félsziget belsejébe való átszállításra való várakozást. 

A rendfenntartó erők munkatársai és a Vöröskereszt dolgozói elmagyarázták, hogy mindenkit méltó körülményeket biztosító bevándorlóközpontba költöztetnek, a tömegek mozgatása azonban bonyodalmas, naponta több ezer személy utaztatását kell megoldani helyi hajójáratokkal. 

A sziget lakói is egyre nehezebben viselik a tömegek érkezését. Kamionblokáddal bénították meg a Vittorio Emanuele és Ariosto útszakaszt, jelezve, hogy nem nyugszanak, míg a kormány nem biztosítja, hogy a sziget kikerülésével történjen a migráció, hajókat rendelve ki a partszakaszra, mely azonnal a félszigetre szállítja a frissen érkezőket.

A demonstráció célja, hogy felhívják Olaszország és Európa figyelmét, hogy a helyzet kezelhetetlen, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák egy újabb sátortábor felállítását. Szombaton több százan vonultak utcára, hogy a helyzet megoldását követeljék. 

A helyiek úgy nyilatkoztak, nem félnek sem Giorgia Melonitól, sem Ursula von der Leyentől, a politikusoknak személyesen kell meggyőződniük a drámai állapotokról. 

A boltok bezártak, a családok gyermekikkel és az idősekkel együtt vonultak utcára pénteken és szombaton is, hogy jelezzék: mindenre készek a sziget békéjének és nyugalmának védelmére. 

Ha a kormány sátortábort hoz létre, hogy kiszélesítse a migránsok fogadását, akkor elköltöznek a szigetről – nyilatkoztak elkeseredetten a helyiek. 

„Mentsük meg otthonainkat, mentsük meg hazánkat!” jelszóval toborozzák a demonstrálókat. 

Egy új sátortábort egyébként valójában a megemelt számú rendfenntartó erők fogadására hoznának létre Lampedusán, a hotspot Porto Empedocle kikötőjében, Szicília szigetén lesz kialakítva. 

Kizárt, hogy Lampedusa szigetén újabb befogadóközpont lenne épülőben – magyarázta Filippo Romano, Agrigento prefektusa a szigetlakók megnyugtatására. 

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta 127 207 illegális bevándorló érte el az olasz partokat a Földközi-tengerről. Az elmúlt négy napban 11 485 személy érkezett.

Borítókép: Illegális bevándorlók várakoznak a lampedusai kikötőben, hogy a Cassiopea hadihajóval  továbbszállítsák őket Olaszország más részeibe 2023. szeptember 15-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.