Hivatalos: Ukrajna keresetet nyújtott be Magyarország ellen

Keleti szomszédunk emellett Lengyelországot és Szlovákiát is bepanaszolta a Kereskedelmi Világszervezetnél.

2023. 09. 18. 19:07
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. augusztus 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a függetlenség napja alkalmából tartott ünnepségen a kijevi Szent Szófia székesegyház elõtt 2023. augusztus 24-én. Ukrajna 32 éve, 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijev pert indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen az ukrán termékek importjának tilalma miatt – közölte hétfőn az ukrán gazdasági minisztérium.

 

Ahogy arról lapunk beszámolt a nap folyamán, Ukrajna hetek óta fenyegeti Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat. Legutóbb az ország kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska beszélt arról a Politico című lapnak, hogy Ukrajna megteszi a szükséges lépéseket.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója ennek kapcsán lapunknak elmondta, hogy Ukrajnának minden joga megvan élni ezzel a jogával, azt ugyanakkor megjegyezte, egy WTO előtti jogvitát tekintve erősen kétséges, hogy mennyire lenne értelmezhető a magyar vagy például lengyel, szlovák tilalom megtorló, retorzív jellegűnek, mintsem inkább jogos alapú, piacvédő, a nagyobb károkozást elhárítani igyekvő intézkedésnek.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.