Ilyen szörnyű pusztítást végeznek a kazettás bombák + videó

A kazettás bombákat bár a világ nagy részén betiltották, az ukrán és az orosz hadsereg is előszeretettel használja. A tavaly több mint ezer áldozat közül – akik megsérültek vagy meghaltak ilyen fegyverek miatt – több mint kilencven százalékban civilek voltak. Az Egyesült Államok pedig tovább súlyosbíthatta a helyzete azzal, hogy még több ilyen lőszert küld Ukrajnába.

2023. 09. 07. 5:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cluster Munition Coalition nevű civil szervezet megdöbbentő adatokat tett közzé, amelyek azt bizonyítják, hogy milyen pusztító hatása van a kazettás lőszereknek. Ezek olyan tüzérségi lövedékek, amelyek nem maradnak egyben, hanem számtalan kis lövedék formájában, hatalmas területen szóródnak szét.

A kazettás bombák jelentős része a földet érés után sem robban fel. Ezek az éleslőszerek később bármikor felrobbanhatnak, ezzel megölve vagy megcsonkítva az áldozataikat. Ugyan katonai szempontból hatékonyak lehetnek, ha a lövészárkokban és megerősített állásokban beásott szárazföldi csapatok ellen használják őket, ugyanakkor hatalmas veszélyt jelentenek a polgári lakosságra. Az ENSZ ezért 2008-ban betiltotta a kazettás lőszerek használatát, és a vonatkozó egyezményhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között viszont nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína.

Minden „kis bomba” halálos tartománya tíz négyzetméter, vagyis egy rakéta összesen akár harmincezer négyzetméternyi területet (három hektárt) is le tud fedni. A jelentés szerint – amelyet a francia sajtó szemlézett – 2022-ben világszerte összesen 1172 embert öltek meg vagy sebesítettek meg kazettás bombák, az áldozatok többsége civil volt, és bár használják Azerbajdzsánban, Irakban, Jemenben, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaságban, Libanonban, Mianmarban és Szíriában is, csaknem ezer áldozatot Ukrajnából regisztráltak.

Az orosz és az ukrán fél is használja ezeket a fegyvereket, a civil szervezetek és egyes államok kormányai hónapok óta hangoztatják, hogy le kell állni a kazettás lőszereket használatával, de hiába. 

Az amerikai kormány döntése, hogy 2023 júliusában kazettás bombákat szállít Ukrajnának, veszélyes precedenst teremt – hívták fel a figyelmet már nyár közepén is a szakértők, akik nem győzték hangoztatni, hogy a civil áldozatok bőven meghaladják a katonai hasznot. A jelentés szerint egyébként az előző évben jóval kevesebb áldozat volt, mint 2022-ben. 2021-ben világszerte 149 ember sérült meg vagy halt meg kazettás bombák miatt.

Azok, akik túlélik a kazettás bombák robbanását, gyakran elveszítik a testrészeiket, például a kezüket vagy a lábukat, vagy súlyos sérüléseket szenvednek a létfontosságú szerveikben. A gyerekek különösen ki vannak téve a sérüléseknek, mivel ezeket a szerkezeteket könnyen játéknak nézhetik.

Az orosz kazettás lőszerek selejtaránya különböző információk szerint is negyvenszázalék körül mozog, ami azt jelenti, hogy a kiszóródó lövedékek tetemes része továbbra is veszélyt jelent a közvetlen közelben tartózkodó személyekre. A Pentagon becslései szerint az Egyesült Államok saját kazettás bombáinak selejtaránya kevesebb mint három százalék, de szakértők szerint ezt erős fenntartásokkal kell kezelni.

Amikor júliusban a Biden-adminisztráció úgy döntött, hogy az Egyesült Államok kazettás lőszereket küld Ukrajnának, nem minden szövetséges állam kormánya ítélte el a lépést. Frank-Walter Steinmeier német elnök például kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben nem szabad akadályozni az Egyesült Államokat abban, hogy ilyen fegyverekkel lássa el az ukrán hadsereget.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok 2022-ben még háborús bűncselekménynek tartotta a kazettás lőszerek használatát, és többek között ez is szerepelt azon a listán, amelyre a Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen felhozott vádakat sorolták. Joe Biden amerikai elnök és kormányzata azonban idén már nem látja úgy, hogy embertelen és súlyos bűncselekményt követne el az az ország, amely ilyen fegyvert alkalmaz – de azon országok sora is hosszú, amelyek ellen az Egyesült Államok bevetette a világ nagy része által betiltott lőszereket.

A napokban éppen egy donyecki egyetemi épületet romboltak le kazettás bombákkal.

Borítókép: Jogvédők a kazettás bombákat a föld legalattomosabb fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz–ukrán háborúba (Fotó: Twitter/Simon Ateba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.