Iráni külügyi szóvivő: Azerbajdzsán nem készül katonai akcióra Örményországgal szemben

Irán mindkét féllel állandó kapcsolatban áll, és aggasztja egy újabb konfliktus kitörésének lehetősége – közölte az iráni külügyi szóvivő.

2023. 09. 11. 21:20
null
Baku, 2021. november 8. Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fõvárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni gyõzelem elsõ évfordulójának alkalmából 2021. november 8-án. MTI/EPA/Roman Ismayilov Fotó: Roman Ismayilov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azerbajdzsán semmiféle katonai akcióra nem készül Örményország ellen – közölte Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő hétfőn egy azeri tisztviselőktől kapott üzenetre hivatkozva.

Kanaáni szokásos heti sajtóértekezletén a két kaukázusi ország között növekvő feszültségre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy Irán mindkét féllel állandó kapcsolatban áll, és aggasztja egy újabb konfliktus kitörésének lehetősége.

Hangsúlyozta, hogy 

Irán elkötelezett a régió határainak biztonsága mellett, ellenez bármilyen változást a térség geopolitikai feltételeinek és nemzetközileg elismert határainak tekintetében, és felszólítja mindkét felet, hogy tartsák tiszteletben egymás területi integritását és tartózkodjanak a feszültséget növelő lépésektől.

Az örmény miniszterelnök szeptember 7-én azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy csapatokat küldött a határra, és arra figyelmeztetett, hogy egy provokáció miatt kiújulhatnak a súlyos harcok a régióban, amely egy több mint 30 éve fennálló, jelenleg lappangó konfliktus színhelye.

A 2020 őszén lezajlott háborúban az azeri hadsereg Törökország segítségével jelentős területeket foglalt vissza Hegyi-Karabahban és környékén. A fegyveres konfliktust Oroszország közvetítésével tető alá hozott tűzszünet zárta le, amelyben az örményeknek le kellett mondaniuk az általuk korábban ellenőrzött hegyi-karabahi terület jelentős részéről. Azóta a szakadár enklávé és Örményország között csak a Lacini-folyosón keresztül áll fenn közvetlen közúti összeköttetés. A feszültséget tovább fokozta, hogy Azerbajdzsán hónapok óta blokkolja a folyosót.

Borítókép: Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fővárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni győzelem első évfordulójának alkalmából 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Ismayilov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.