Már a németországi Zöldek is behúznák a kéziféket menekültügyben

A növekvő migrációs adatok és az AfD előretörése nyomán kezdenek pánikolni a német kormánypártok.

Forrás: Politico2023. 09. 20. 12:18
null
Rain clouds gather over the Reichstag building which houses Germany's lower house of parliament (Bundestag) in Berlin on September 28, 2022. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak augusztusban több mint 15 ezer illegális határátlépést regisztráltak Németországban, ami negyvenszázalékos növekedést jelent júliushoz képest. Valószínűleg a meredeken növekvő számok is hozzájárultak ahhoz, hogy egyre látványosabbá válik a migrációellenes AfD párt előretörése.

Egy kedden közzétett felmérés szerint az AfD a legnagyobb politikai erővé vált Mecklenburg-Előpomeránia tartományban, ami különösen aggasztja a koalíciós pártokat, mivel három további keleti államban, Brandenburgban, Türingiában és Szászországban szeptemberben választásokat tartanak, amelynek eredményeképp 

most először az AfD kerülhet hatalomra tartományi szinten – írja a Politico hírportál.

Ráadásul szövetségi szinten is egyre népszerűbb az AfD, a közvélemény-kutatások szerint az év eleji 14 százalékról mostanra 22 százalékra emelkedett a párt támogatottsága, és ezzel a második legnépszerűbb formációvá vált a CDU (Kereszténydemokrata Unió) és a Keresztény Szociális Unió konzervatív szövetsége mögött, amelynek támogatottsága 27 százalék. 

Az Olaf Scholz kancellár vezette SPD-t (Szociáldemokrata Párt) már csak a választók 17 százaléka támogatja.

A fenti adatok megkongatták a vészharangot az SPD, az FDP (Szabad Demokrata Párt) és a Zöldek koalíciójának vezetőinél, akik kapkodva igyekeznek visszaszerezni csalódott választóik bizalmát.

A Zöldek társelnöke, Ricarda Lang, akit általában a mérsékelt migrációs politikájáról ismernek, meglepő módon kritizálta koalíciós partnereit azért, mert nem tesznek eleget az illegális menedékkérők visszatoloncolásáért. Az FDP pedig a menedékkérők szociális juttatásainak csökkentését ígéri, és igyekszik meggyőzni koalíciós partnereit arról, hogy Marokkót, Tunéziát és Algériát nyilvánítsák biztonságos származási országoknak, hogy megkönnyítsék a visszatoloncolásokat.

A kormánypártokat az sem segíti, hogy olyan mértékadó politikusok is megelégelték a koalíció tehetetlenségét, mint Joachim Gauck volt német elnök, aki a minap szintén a migráció megfékezésére szólított fel.

 

Borítókép: Esőfelhők gyülekeznek a német parlament alsóházának (Bundestag) otthont adó Reichstag épülete felett Berlinben 2022. szeptember 28-án. (Fotó: John Macdougall/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.