Megkezdődhetnek a békéről szóló tárgyalások Moszkvában

Az orosz külügyminiszter nemrég bejelentette, hogy a kormány hajlandó tárgyalni a Vatikán küldöttjével.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 21:30
LAVROV, Szergej
Jakarta, 2023. július 13. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partnerországainak külügyminiszteri tanácskozásán Jakartában 2023. július 13-án. MTI/EPA pool/Adi Weda Fotó: Adi Weda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Zuppi bíboros, a Vatikán ukrajnai békemissziójának vezetője az elmúlt három nap folyamán Kínában tárgyalt.  

Jelenleg folytatódnak a Vatikán erőfeszítései, amelynek küldöttje ismét arra készül, hogy idelátogasson. Készek vagyunk mindenkivel találkozni, készek vagyunk mindenkivel beszélni

– mondta a miniszter egy, az Ukrajna körüli helyzet rendezéséről szóló kerekasztal-beszélgetésen.

Az eseményen, amelyen több mint 30 ország diplomáciai képviseletének képviselői vettek rész, Lavrov az hangoztatta, hogy Moszkva kész mérlegelni minden komoly kezdeményezést. Elismeréssel szólt arról a szerepvállalásról, amellyel, mint mondta, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia hozzájárult a tárgyalási folyamathoz. 

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két ország erőfeszítéseket tett az orosz és az ukrán fél közötti hadifogolycsere érdekében is. Méltatta az afrikai vezetők moszkvai látogatását is.

Úgy vélekedett, hogy a konfliktus ügyében a Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által folytatott, mint fogalmazott, áldiplomácia ugyanúgy a feje tetejére kíván állítani mindent, mint az ukrajnai konfliktus elején, amikor ezek az államok milliárdokat fektettek az ukrán ellenzékbe, amelyet aztán alkotmányellenes véres államcsínnyel juttattak hatalomra. 

Azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy csalással próbálják meg a maguk oldalára állítani a világ többségét képviselő országokat. Zuppi bíboros a nyár folyamán felkereste Moszkvát, Kijevet és Washingtont is. Az orosz fővárosban júniusban Kirill pátriárkával és Jurij Usakovval, az orosz elnök külpolitikai tanácsadójával találkozott.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partnerországainak külügyminiszteri tanácskozásán Jakartában 2023. július 13-án. (Fotó: MTI/EPA pool/Adi Weda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.