Nem zárható le a világháború jóvátétel nélkül

A hatmillió megölt lengyel állampolgár ikonikus szám. Ehhez jön még az a nyolcszázezer ember, aki a háború alatt átélt események következtében fizikai vagy szellemi fogyatékosságot szenvedett. Ez azt jelentette, hogy 1945 után nem volt olyan család a lengyel társadalomban, amely ne tudta volna magát a második világháború áldozataként azonosítani – hívta fel a figyelmet Grzegorz Berendt történelemprofesszor a lengyel jóvátételi követelés kapcsán, amelyről Németország időnként nyitottan kommunikál, máskor pedig mélyen hallgat.

2023. 09. 05. 5:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mondják, hogy az idő begyógyítja a sebeket. Sok esetben, kisebb esetekben ez az elv érvényesülhet. Ahhoz azonban, hogy begyógyuljon, amit Németország 1939-ben szomszédja megtámadásával okozott a világnak, többre van szükség, mint időre. Valódi jóvátételre van szükség az áldozatok és leszármazottaik számára, mert ez a trauma, bármennyire is nem akarjuk, öröklődik – jelentette ki Marcin Wiklo neves lengyel televíziós újságíró. 

Grzegorz Berendt professzor, a gdanski második világháborús múzeum igazgatója pedig a Sieci című hetilapnak adott interjújában jegyezte meg, hogy van esély arra, hogy a legnagyobb konfliktus idejét végre a levéltárakban helyezzék el. Ennek azonban egy alapvető feltétele van:

Tekintve, hogy milyen hosszú távú és messzemenő következményei voltak ennek a háborúnak ránk nézve, az áldozatoknak egyszerűen meg kell tapasztalniuk a jóvátételt

– fogalmazott a professzor. Hozzátette:

A hatmillió megölt lengyel állampolgár ikonikus szám. Ehhez jön még az a nyolcszázezer ember, aki a háború alatt átélt események következtében fizikai vagy szellemi fogyatékosságot szenvedett. Ez azt jelentette, hogy 1945 után nem volt olyan család a lengyel társadalomban, amely ne tudta volna magát a második világháború áldozataként azonosítani. Hatalmas számokról beszélünk, de kérem, gondoljunk inkább egyénileg ezekre az áldozatokra, lássuk bennük rokonainkat, szeretteinket, barátainkat. Ezt nem lehet elfelejteni.

A lengyelek elsöprő többsége úgy véli, szabad szemmel is látható, hogy ki áll készen rá és ki hezitál továbbra is. A lengyel állam nemrég tett egy lépést a jó irányba, és elkészített egy reális és megbízható jelentést a háborús veszteségekről. Németország ugyanakkor kivárásra játszik, mint aki időt akar nyerni.

Namíbia több mint egy évszázadot várt a németek jóvátételére. A hererók és a nama népek 1904 és 1907 közötti népirtásáért végül egymilliárd eurót fizettek ki. A lengyelek esetében sokkal több pénzről van szó. 

A nagyságrendet nem lehet összehasonlítani, de maga a mechanizmus helyes. Volt egy bűncselekmény, van jóvátétel. Németország nem nagyon tudja kikerülni a fizetés témáját, mert precedens már van, és nem is egy

– mondja Marcin Wiklo. A lengyel kormány célja is az, hogy az ügy ne csak Berlinben legyen szemrehányás, és hogy a problémát ne csak Varsóban vegyék észre, ezért úgy hiszik, a kérdés nemzetközivé tétele elengedhetetlen.

Marek Jakubiak lengyel kormánypárti politikus egy televíziós műsorban arról beszélt a minap, hogy a lengyelek egy emberként állnak ki a nemzetük mellett:

A nemzetek életében vannak pillanatok, amikor egy nyelven kell beszélnünk

– jelentette ki a volt parlamenti képviselő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.