Nincs több hely egyedülálló migránsoknak Belgiumban + videó

Az EU Menekültügyi Ügynökségének adatai szerint tavaly a menedékkérelmek 71 százalékát férfiak adták be.

Magyar Nemzet
Forrás: AP2023. 09. 02. 17:39
Menekültügyi kérvényért folyamodó férfiak rendezik be az utcán felállított sátraikat Brüsszelben, 2023.01.17-én. (Fotó: AP/ Olivier Matthys)
Menekültügyi kérvényért folyamodó férfiak rendezik be az utcán felállított sátraikat Brüsszelben, 2023.01.17-én. (Fotó: AP/ Olivier Matthys)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga kormány közölte, hogy nem nyújt többé menedéket egyedülálló migráns férfiaknak, azzal érvelve, hogy nincs elég befogadókapacitás, és ezért a családokat, nőket és gyermekeket részesítik előnyben – hívta fel a figyelmet az AP hírügynökség.

Európa legjelentősebb emberi jogi szervezetei és segélyszervezetek elítélték a lépést, mivel az a nemzetközi kötelezettségvállalások megszegését jelenti – hiszen Belgium menedékkérőként és nem gazdasági bevándorlókként kezeli az érkezőket.

Belgiumot régóta bírálják amiatt, hogy nem fogad be elég menedékkérőt. Ám a belga utcákon hosszú sorokban felállított sátrak alapján az ország megtelt.

Szerdán Nicole de Moor menekültügyi államtitkár azt mondta, hogy a következő hónapokban a menekültügyi szállásokra nehezedő nyomás növekedése várható. Mint fogalmazott:

Mindenképpen el akarjuk kerülni, hogy a gyerekek télen az utcára kerüljenek.

Hozzátette: ehelyett az egyedülálló férfiaknak kell majd gondoskodniuk magukról.

Azt már nem részletezte, hogy sokan arra figyelmeztetnek, hogy az országba beengedett, de magukra hagyott férfiak a nyelvtudás és munka hiányában a bűnözés növekedését hozzák majd.

Az EU Menekültügyi Ügynökségének adatai szerint tavaly a menedékkérelmek 71 százalékát férfiak adták be.

A hivatalos belga adatok szerint júliusban közel háromezer nemzetközi védelemért folyamodót vettek nyilvántartásba, míg idén eddig 18 311 ilyen kérés érkezett. Tavaly az év egészében 36 871-en igényeltek nemzetközi védelmet Belgiumban. A nyugat-európai országba sokan érkeznek Szíriából, Afganisztánból, de Eritrea és Törökország is a legfőbb kibocsátó országok közé tartozik.

A menedékkérőkön túl Belgium mintegy 62 ezer ukrán menekültnek is segítséget nyújt, akik az országukban zajló orosz háború elől menekültek el.

Borítókép: Menekültügyi kérvényért folyamodó férfiak rendezik be az utcán felállított sátraikat Brüsszelben, 2023. január 17-én. (Fotó: AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.