Putyin telefonon tárgyalt az örmény miniszterelnökkel

Azerbajdzsán helyreállította szuverenitását a terrorellenes művelet következtében – jelentette ki Ilham Aliyev azeri elnök.

2023. 09. 20. 20:56
null
Baku, 2021. november 8. Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fõvárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni gyõzelem elsõ évfordulójának alkalmából 2021. november 8-án. MTI/EPA/Roman Ismayilov Fotó: Roman Ismayilov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azerbajdzsán helyreállította szuverenitását Hegyi-Karabah felett a terrorellenes művelet következtében – jelentette ki szerdán Ilham Aliyev azeri elnök nemzetéhez intézett beszédében.

A tegnap délután egy óra felé indult terrorellenes művelet és sikeres befejezése következtében Azerbajdzsán visszaállította szuverenitását

– hangoztatta az azeri elnök az AzTV műsorában, hozzátéve, hogy mindössze egy nap alatt elértek minden kitűzött célt.

Aliyev hangsúlyozta, hogy Hegyi-Karabah örmény lakosságára – akiket Azerbajdzsán állampolgárainak nevezett – nem neheztelnek, egyedül „a bűnöző” szeparatista vezetésükre.

Közölte, hogy a régió helyreállítására szociális projekteket indítanak, és a térséget igazi „édenkertté” akarják változtatni. Beszélt arról is, hogy a helyi lakosság integrációját akarja elérni.

Mindemellett reménykeltőként értékelte Örményország körültekintő magatartását kedden és szerdán, azzal, hogy nem avatkozott be az azeri katonai műveletbe. Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint száz örmény páncélos és harckocsi volt Hegyi-Karabahban. Hozzátette, hogy az azeri erők sikeresek voltak abban, hogy megvédjék a civileket és a polgári infrastruktúrát.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a térségbéli fejlemények pozitív hatással lesznek a békefolyamatra Jereván és Baku között.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon tárgyalt Nikol Pashinyan örmény miniszterelnökkel. A TASZSZ orosz állami hírügynökség tájékoztatása szerint megvitatták a hegyi-karabahi helyzetet, és megállapították, hogy sikerült túljutni a konfliktus „akut” szakaszán. 

A két vezető reményét fejezte ki, hogy a jövőben a karabahi helyzet a deeszkaláció irányába fog fejlődni. A TASZSZ szerint Putyin üdvözölte az ellenségeskedések beszüntetéséről és a Baku és Sztepanakert közötti tárgyalásokról szóló megállapodást.

Borítókép: Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fővárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni győzelem első évfordulójának alkalmából 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Ismayilov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.