Putyinnal és Oroszországgal riogat a balkáni ország + videó

Szeptember közepén újra tárgyalóasztalhoz ül Brüsszelben a szerb elnök és a koszovói kormányfő. Elemzők szerint azonban nem sok remény van a megegyezésre.

2023. 09. 07. 5:03
LAJCÁK, Miroslav; BORRELL FONTELLES, Josep; VUCIC, Aleksandar; KURTI, Albin
Brüsszel, 2023. május 02. Aleksandar Vucic szerb elnök, Miroslav Lajcák, az Európai Unió nyugat-balkáni régiót érintõ kérdésekért felelõs különleges képviselõje, Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje és Albin Kurti koszovói miniszterelnök megbeszélést folytat (b-j) Brüsszelben 2023. május 2-án. Uniós közvetítéssel tárgyalásokat folytat Szerbia és Koszovó a két ország közötti kapcsolat normalizálásáról. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió kezdi elveszíteni a türelmét a pristinai vezetéssel szemben. Legalábbis erről ír a szerbiai sajtó. A B92 szerb hírportál cikke szerint a nyugati partnerek amiatt elégedetlenek, mert Albin Kurti koszovói miniszterelnök nem tesz semmit az ország északi részén elmérgesedett helyzet megnyugtatása érdekében.

A tervek szerint szeptember közepén ül újra egy asztalhoz Brüsszelben Alekszandar Vucsics szerb elnök és a pristinai kormányfő, hogy az EU közvetítésével a kapcsolataik normalizálásáról egyeztessenek. Dejan Miletics elemző ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy eljött az ideje annak, hogy egyre nagyobb nyomást gyakoroljon a nyugat Kurtira. A cél a még tavasszal megromlott viszony rendezése.

Mint arról korábban már többször írtunk, Koszovó északi részén úgy tartottak voksolást, hogy a szerbek azt bojkottálták, így a többségében szerbek lakta községekben is albán nemzetiségű polgármesterek kerültek hatalomra. Emiatt tüntetések törtek ki a térségben, s az összetűzésekben többen megsérültek. 

A voksoláson a lakosság mindössze pár százaléka vett részt.

A zavargásokat követően még mindig a helyükön vannak az albán nemzetiségű polgármesterek Koszovó északi részén. Albin Kurti kormánya továbbra sem hajlandó létrehozni a korábban a brüsszeli megállapodásban vállalt Szerb Önkormányzatok Közösségét, sőt egymás után veszik őrizetbe a szerbeket az ottani hatóságok. Dejan Miletics úgy fogalmazott: Albin Kurti cirkusszá változtatta az európai diplomáciát – írja a B92. 

Ha valamikor, akkor most jött el az ideje annak, hogy nyomást gyakoroljanak Kurtira. Eljátszotta minden hitelét és cirkuszt csinált az európai diplomáciából. Amikor a párbeszédet szervező európai képviselők tükörbe néznek, nem tudom, bohócokat vagy egy olyan komoly rendszer képviselőit látják, mint az Európai Unió

 – fűzte hozzá a szakértő.

Ilyen előzmények után kerül sor a jövő héten Brüsszelben Alekszandar Vucsics szerb elnök és a koszovói miniszterelnök találkozójára az EU közvetítésével.

Az Unió elvárása szerint minél előbb meg kell szervezni a helyi önkormányzati választásokat Koszovó északi részén. Azon pedig a szerbeknek feltétel nélkül részt kellene venniük – nyilatkozta a Tanjug szerb hírügynökség cikke szerint a minap Peter Stano szóvivő. Hozzátette: az Európai Unió világosan kijelentette, hogy az alacsony részvételi arány miatt az áprilisi választás nem hozott hosszú távú megoldást. Éppen ezért lenne fontos minél hamarabb megtartani újból a helyi szintű szavazást – tette hozzá Stano.

Alekszandar Vucsics szerb államfő szerint nehéz hónapok várnak Belgrádra Koszovóval kapcsolatban. Mint fogalmazott: 

elképzelés sok van, csak megoldás nincs.

A Szabad Európa Rádió cikke szerint az elnök kijelentette: nehéz megoldást találni akkor, amikor olyan emberekkel tárgyal valaki, akik nem akarnak egyezséget. 

Hozzátette: a pristinai fél csak az okokat keresi arra, hogy összecsapások legyenek, s a szerb lakosságra támadhassanak Koszovó északi részén.

Eközben ugyanakkor vannak olyan hangok is, amelyek azt mondják, hogy a szerbek még profitálhatnak is abból, ha konstruktívan állnak a helyzet megoldásához.

A Konrad Adenauer Alapítvány szerbiai igazgatója, Jakov Devcsics a Tanjug hírügynökségnek kijelentette, hogy ha Belgrád továbbra is együttműködő szereplője lesz a Pristinával folytatott párbeszédnek – ahogy az az elmúlt hónapokban is volt –, akkor az előnyére válhat a saját európai útján is. 

Belgrád nem tudja befolyásolni, hogy mit fog tenni Pristina, de konstruktív lehet nyugati partnereivel, és azt gondolom, hogy ezt pozitívan értékelik majd, amikor az európai útról van szó

 – mondta.

Albin Kurti eközben Moszkvát és szövetségeseit vádolja azzal, hogy elmérgesedett a helyzet Belgrád és Pristina között. Oroszország szövetségesei a hibásak azért, mert aláásták a Koszovó és Szerbia közötti párbeszédet – mondta a miniszterelnök a Kosovo Online hírportál tudósítása szerint.

A koszovói kormányfő egy észtországi tanácskozáson azzal vádolta meg Oroszország szövetségeseit, hogy dezinformációkkal és más rosszindulatú magatartással befolyásolják Koszovó és Szerbia viszonyának normalizálását. 

Koszovóban láthatóak és felerősödtek Oroszország szövetségeseinek erőfeszítései az igazság elferdítésére, ahogyan a múlttal, úgy a jelennel kapcsolatban is. Egy érzékeny időszakban történik mindez, amikor hazánk elkötelezett az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közvetítésével zajló folyamat mellett, amely Szerbiával, vagyis az északi szomszédunkkal való normalizációra törekszik

 – fogalmazott Kurti.

A koszovói hatóságok korábban is azzal vádolták Oroszországot, hogy a szerintük szövetséges Szerbiát arra késztette, hogy feszültséget szítson Koszovó északi részén, ott ahol a szerbek élnek. A Kosovo Online cikke aláhúzta: a Kreml elutasította ezeket az állításokat.

A koszovói elnök még súlyosabb vádakat fogalmazott meg Belgráddal szemben. Vjosa Osmani a Danas szerb napilap beszámolója szerint azt mondta: Szerbia fegyvereket küld Koszovóba, s azokat a saját illegális struktúrái számára biztosítja.
 

Osmani hozzátette: Alekszandar Vucsics szerb államfő Vlagyimir Putyin orosz elnök tervét hajtja végre, hogy a Nyugat-Balkánt destabilizálja. 

Szerbia az, amely a Koszovó elleni folyamatos támadásokkal rontja a helyzetet a térségben

 – húzta alá az albán politikus.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök, Miroslav Lajcák, az Európai Unió nyugat-balkáni régiót érintő kérdésekért felelős különleges képviselője, Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Albin Kurti koszovói miniszterelnök megbeszélést folytat (b–j) Brüsszelben 2023. május 2-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.