Sikeres tárgyalások: közeledett Szaúd-Arábia és a húszik álláspontja

Az ománi közvetítőknek sikerült közelebb hozniuk Szaúd-Arábia és a húszi lázadók álláspontját a jemeni konfliktus lezárásáról szóló tárgyalások kedden befejeződött, ötnapos rijádi megbeszélésein − közölték a tárgyalások menetét ismerő források és a húszik médiája.

Forrás: MTI2023. 09. 20. 7:06
Members of security forces deploy to perform a search operation following the killing of a World Food Programme (WFP) staffer a day earlier in Yemen's city of Turbah on July 22, 2023. Authorities in Yemen have arrested a suspect following the killing of Moayad Hameidi, the head of the WFP office in Taez, in a shooting on July 21 in Turbah city, a security official told AFP on July 22. (Photo by Ahmad AL-BASHA / AFP) Fotó: Europress/AFP/Ahmad Al-Basha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A haladást a húsziellenes arab koalícióban részt vevő országok katonái kivonásának menetrendjében, valamint az állami bérek kifizetésének módjában sikerült elérni − közölte két forrás, hozzátéve, hogy hamarosan további tárgyalások lesznek. Ezeket a húszik tévéje is megerősítette. A szaúdi kormány egyelőre nem közölt semmit.

A tárgyalások középpontjában a húszik ellenőrzése alatt álló kikötők és a szanaai repülőtér újranyitása, valamint az újjáépítés áll. Ha a felek megállapodásra jutnak, akkor az ENSZ újraindíthatja Jemenben a szélesebb politikai megbékélési folyamatot.

Jemenben azután tört ki polgárháború, hogy az Iránnal szövetséges húszik 2014-ben megbuktatták a Szaúd-Arábia támogatta szunnita kormányt. Az elmúlt nyolc évben több tízezren haltak meg vagy váltak hontalanná a konfliktus következtében, előidézve a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát. Jemenben a lakosság nyolcvan százaléka függ humanitárius segélyektől.

A háború 2014-es kitörése óta ez volt az első eset, hogy az Irán támogatását élvező siíta húszi delegáció Rijádba utazott tárgyalni, megteremtve az alapját egy lehetséges békemegállapodásnak. Az ománi közvetítéssel folyó tárgyalások első körét áprilisban tartották Szanaában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Ahmad Al-Basha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.