Több mint 28 ezer karabahi menekült érkezett Örményországba

Több mint 28 ezer hegyi-karabahi menekült érkezett Örményországba − közölte kedden az örmény kormány sajtószolgálata.

Forrás: MTI2023. 09. 27. 7:02
null
Lacin, 2023. szeptember 26. Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötõ Lacini-folyosó ellenõrzõpontjához 2023. szeptember 26-án. Legkevesebb ötezer ember kelt át az örmény határon azt követõen, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én „terrorelhárító” mûveletet indított a fõként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Lacini-folyosó Örményország és Hegyi-Karabah között az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetés. Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett. MTI/EPA/Roman Iszmajilov Fotó: Roman Iszmajilov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint 28 120 olyan karabahi örmény utazott be Örményországba, aki rákényszerült az áttelepülésre, 20 800 fő regisztrációját már elvégezték, 7320 fő igényeit még nyilvántartásba kell venni.

Az örmény kormány szóvivője nem sokkal korábban ismertette, hogy eddig 1298 menekültet Szjunik tartományban helyeztek el, 532-őt Vajoc Dzorban, 752-öt Gegarkunikban, 268-at pedig Tavusban.

Az örmények sietve hagyják el Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet, miután az azeri hadsereg egy gyors hadművelettel fegyverletételre kényszerítette a szakadár térség fegyvereseit a múlt héten. Ennek következtében pánikvásárlások kezdődtek az üzemanyagtöltő állomásoknál.

Hétfő este nyolc órakor, az Aszkeran–Sztepanakert útvonalon egy üzemanyagtartálynál robbanás történt, amelynek oka egyelőre ismeretlen. Gegam Sztepanján hegyi-karabahi ombudsman hivatalának legfrissebb összesítése szerint 68-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, további 105 embert eltűntként tartanak nyilván, míg a sérültek száma csaknem háromszáz. Korábban még húsz halottról és 290 sérültről lehetett tudni.

Kedden több sajtóorgánum is Anahit Avaneszján örmény egészségügyi miniszterre hivatkozva legkevesebb 125 halottról számolt be a baleset következtében. Később a tárca pontosította, hogy a miniszter az azeri hadműveletben életét vesztett emberek számáról beszélt, akiknek holttestét átszállították Örményországba.

Borítókép: Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához 2023. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Iszmajilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.