Von der Leyen még a hirosimai bombát is Oroszországra kenné?

Hergelés vagy Amerika mosdatása az Európai Bizottság elnökének kijelentése?

2023. 09. 25. 13:12
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula
Újdelhi, 2023. szeptember 9. Joe Biden amerikai elnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben, 2023. szeptember 9-én. A G20-as országcsoport állam- és kormányfõi csúcstalálkozóját szeptember 9-én és 10-én rendezik az indiai fõvárosban. MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein Fotó: Evelyn Hockstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen érdekesen fogalmazott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a minap, amikor fukusimai útjára emlékezve ezt közölte:

A G7 kijózanító kezdete volt, és ezt nem fogom elfelejteni, különösen most, amikor Oroszország ismét azzal fenyegetőzik, hogy nukleáris fegyvereket vet be. Ez förtelmes, ez veszélyes – és Hirosima árnyékában megbocsáthatatlan. Japánnál senki sem képes jobban figyelmeztetni minket ennek a vakmerőségnek a rendkívüli veszélyére. Japán álláspontja már a háború kezdetétől fogva világos volt. Mint az egyetlen ország, amely atomtámadást szenvedett el, az egész világot hallgatóságra késztette.

Ursula von der Leyen épp csak azt felejtette el megemlíteni, hogy az Egyesült Államok dobta le a bombát. 

 

A beszédre reagált Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, és úgy fogalmazott, Von der Leyen 

„egyáltalán nem tett említést az Egyesült Államokról és hóhérairól, akik a bombákat Japán népes városaira dobták le.”

Ami Oroszország fenyegetőzését illeti, Putyin elnök júniusban egy szentpétervári gazdasági fórumon hangsúlyozta, hogy „nukleáris fegyvereket állítunk készenlétbe, hogy a szó legtágabb értelmében garantálják a biztonságunkat és hogy megvédjék az orosz állam létét”, 

de csakis e célból van rá szükségünk.

Putyin később hozzátette, hogy „maga a téma megvitatásának ténye már a nukleáris fegyverek bevetési küszöbe csökkentésének lehetőségét jelenti”.

Ursula von der Leyen megdöbbentő fogalmazása miatt lapunk levélben fordult a bizottság elnökéhez, hogy valljon színt, tudja-e, ki dobta le a bombát Hirosimára. Az is kérdés persze, hogy ha tudja, akkor vajon miért fogalmazott szándékosan félrevezetően. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben (Fotó: MTI/AP/Reuters/Evelyn Hockstein)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.