Újabb ázsiai országra terjesztené ki az amerikai befolyást Biden

Olyan országba utazott az amerikai elnök, amely nem foglalt állást a Washington és Peking közötti nézeteltérésekben.

Forrás: MTI2023. 09. 10. 13:18
BIDEN, Joe; GANDHI, Indira
Újdelhi, 2023. szeptember 8. Joe Biden amerikai elnök megérkezik az Indira Gandhi Nemzetközi Repülõtérre a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozója elõtt egy nappal Újdelhiben, 2023. szeptember 8-án. A G20-as országcsoport állam- és kormányfõi csúcstalálkozóját szeptember 9-én és 10-én rendezik az indiai fõvárosban. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Vietnámba vasárnap Joe Biden amerikai elnök, aki a tervek szerint Nguyen Phu Trong kommunista pártfőtitkárral is találkozik. A tervek szerint a vezetők megállapodnak a két ország közötti kapcsolatok szorosabbá tételében „kiterjesztett stratégiai partnerség” formájában. Biden egyeztet Vo Van Thuong elnökkel és Pam Minh Chinh miniszterelnökkel is, valamint ellátogat a 2018-ban elhunyt John McCain, a két ország közötti kapcsolatok újrafelvételéhez hozzájáruló republikánus szenátor és háborús hős emlékművéhez is.

Jóllehet Vietnám nem foglalt állást a Washington és Peking közötti nézeteltérésekben, többször bírálta Kínát a Dél-kínai-tenger ügyében.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengert gyakorlatilag teljes egészében a magáénak tartja, ennek érdekében több, katonai célú mesterséges szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit Vietnám mellett a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Tavaly Vietnám jelentős tengeri munkálatokba kezdett a térség Hanoi által magának követelt területein, elsősorban a Spratly- és a Namyit-szigeteknél.

Biden érkezése előtt egy nappal a The New York Times című amerikai napilap vietnámi pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Vietnám titokban fegyvereladásokról tárgyal Oroszországgal a Moszkvát sújtó nemzetközi szankciók ellenére. Jon Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap azt mondta, egyre több vietnámi ellenzi a Hanoi és Moszkva közötti kapcsolatokat, az Egyesült Államok és szövetségesei pedig „segíthetnének Vietnámnak a szövetségi rendszere kiszélesítésében”.

Jogvédő szervezetek mindazonáltal máris felhívták a figyelmet arra, hogy míg Washington többször élesen bírálta Kínát emberi jogi ügyekben, feltűnően hallgatott a vietnámi jogsértésekkel kapcsolatban. Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója az aggodalmakra reagálva elmondta: az amerikai elnök szóba fogja hozni a szólás- és vallásszabadság, illetve az alapvető emberi jogok kérdését a látogatáson.

Borítókép: Illusztráció. Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.