A mali hadsereg a szeparatisták fellegvára felé tart − fordulópont a konfliktusban?

Az északi tuareg lázadók elfoglaltak egy katonai tábort, ezzel ötre nőtt a bázisaik száma.

Forrás: MTI2023. 10. 05. 7:55
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maliban az északi tuareg lázadók elfoglaltak egy újabb katonai tábort a hadseregtől − közölte szerdán Mohamed Elmaouloud Ramadane, az Azawad Mozgalmak Összehangolása (CMA) nevű ernyőszervezet szóvivője. Ezzel már öt − elfoglalt, illetve kifosztott − bázis került az utóbbi hetekben a lázadók kezére. Ramadane szerint harcosaik most a Taoussa településen található tábor felett szerezték meg az irányítást.

A CMA több tuareg lázadócsoportot tömörít, amelyek a központi kormányzat által elhanyagolt, sivatagos északi Azawad régió elszakadásáért küzdenek.

A CMA a korábbi mali vezetéssel békemegállapodást kötött 2015-ben. A feszültség azonban ismét fellángolt, miután a hadsereg a 2020-as és 2021-es puccsokat követően bebetonozta hatalmát és szövetségre lépett a Wagner orosz biztonsági magánvállalattal, miközben kiebrudalta az országból a francia erőket és az ENSZ békefenntartóit.

A harcok augusztusban újultak ki Mali északi és központi részén. A lázadók Taoussán kívül a bambai, lerei, diourai és bouaremi bázisokat kerítették hatalmukba.

Ramadane beszámolt arról is, hogy a felkelők szerdán megtámadták a hadsereg alakulatait Tarkint település térségében.

Eközben az Africa News hírportál értesülése szerint a mali hadsereg észak felé, a szeparatista lázadás fellegvárának számító Kidal régió felé tart. Ez egy nagyobb összecsapást vetíthet előre, amely fordulópontot jelenthet az egy évtizede tartó konfliktus után.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.