A múlt hónapban Brüsszelben letartóztatottak több mint fele illegális bevándorló volt

A megdöbbentő statisztika ellenére Brüsszel rendőrfőnöke elismerte, hogy az afrikai országokkal kötött kitoloncolási megállapodások hiánya miatt sok illegális bevándorlót órákkal később szabadon engednek.

2023. 10. 26. 4:51
null
Nanterre, 2023. június 29. Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga De Tijd lapnak nyilatkozott Michel Goovaerts Brüsszel rendőrfőnöke, aki elmondta, hogy 

hogy a múlt hónapban az összes letartóztatás többségét illegális migránsok tették ki, és elismerte, hogy az őrizetbe vetteket gyakran következmények nélkül szabadon engedik, mivel a kitoloncolási kísérletek számos arab országba hiábavalók.

A belga lap arról számolt be, hogy Goovaerts elmondása szerint „585 letartóztatást hajtottak végre, ebből 298-an voltak illegális bevándorlók”. A letartóztatott migránsok kétharmada követett el bűncselekményt, például rablást és lopást, és a maradék egyharmad az csupán, akit csak bevándorlási státusuk miatt vettek őrizetbe.

Néha előfordul, hogy reggel elfogunk valakit és délután újra elengedjük

– ismerte el a rendőrfőnök. A hatóságok intézkedései tehát sokszor eredménytelenek, mivel a protokoll szerint a rendőrség kapcsolatba lép az ügyészséggel és a bevándorlási hivatallal, ha illegális bevándorlót tartóztatnak fel, de a migránsok hazájukba való visszaküldésére vonatkozó hatékony eljárások hiányában sokakat gyakran egyszerűen visszaengednek a társadalomba.

Ennek ellenére nemrégiben számoltunk be a belga miniszterelnök nyilatkozatáról a svéd polgárok meggyilkolása kapcsán, melyben azt írta, hogy „a terrorizmus elleni küzdelem közös feladatunk”.

Borítókép: Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.