Csillagászati összegbe kerülne Ukrajna uniós tagsága

A tagállamoknak többet kellene befizetniük, valamint kevesebbet kapnának vissza, azaz többen válnának nettó befizetőkké.

2023. 10. 04. 16:35
Euró
FRANCE - HAUTES ALPES - BRIANCON - BANKNOTES AND EURO COINS ILLUSTRATION - ILLUSTRATION BILLETS ET PIECES D EUROS
FRANCE-HAUTES ALPES-BRIANCON-BANKNOTES AND EURO COINS ILLU Fotó: AFP/THIBAUT DURAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna integrálása az Európai Unióba azt jelentené, hogy hét év alatt mintegy 186 milliárd eurónyi uniós forrás érkezne a kelet-európai országba – számolt be a brüsszeli Politico hírügynökség. Az adatokat egy, a hírportál birtokába jutott belső feljegyzésből tudták meg. 

Ez a dokumentum az első hivatalos lenyomata annak, hogy a bővítés milyen következményeket jelentene az EU költségvetésére nézve. 

A jövőbeli bővítés azt jelentené, hogy minden tagállamnak „többet kell majd fizetnie és kevesebbet kapnia”. Több olyan ország, amely most több pénzt kap az EU-tól, mint amennyit befizet, nettó befizetővé válna, bár részletes számításokról az elért dokumentum nem rendelkezett.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a háború sem akadályozza meg sem Brüsszelt, sem Ukrajnát, hogy az uniós tagság kérdését fontolgassák. Az Európai Unió decemberben jelentheti be a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával – állítják a Politico brüsszeli hírportálnak nyilatkozó diplomaták. Később érkezett a hír, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a Der Spiegel című német hírportálnak adott nyilatkozatában 2030-ra tűzte ki Ukrajna uniós taggá válását. 

Várhelyi Olivér bővítésért felelős uniós biztos az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében elmondta, hogy az uniós tagjelölti státus pozitív reformlendületet teremtett Ukrajnában. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Thibaut Durand/Hans Lucas) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.