Először adott interjút a Nobel-díjazott Karikó Katalin + videó

A biokémikus elmesélte, hogyan értesült a hírről, eleinte azt gondolta, valaki viccelődik vele.

2023. 10. 02. 15:53
WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Budapest, 2023. október 2. Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról a Semmelweis Ignác-díj átadásán készült Budapesten 2021. május 25-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először adott interjút Karikó Katalin, miután a stockholmi Karolinska Intézet bejelentette, a magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Az első magyar nőt, akinek odaítélték a Nobel-díjat, az amerikai Philadelphia melletti otthonában érte el telefonon Stockholmból Adam Smith, aki először azt kérdezte Karikó Katalintól, honnan tudta meg a nagy hírt.

Aludtam és a férjem vette fel a telefont. Otthon voltunk, Philadelphia külvárosában, Abington Townshipben

– magyarázta Karikó Katalin.

A biokémikus elmondta, eleinte azt gondolta, valaki csak viccelődik vele, mikor meghallotta, hogy Nobel-díjat ítéltek neki munkásságáért. Ugyanakkor hozzátette: manapság nem árt óvatosnak lenni. Felidézte, éppen tíz évvel ezelőtt nyugdíjazták, miután kirúgták a a pennsylvaniai egyetemről, férje azonban végig mellette maradt, és tanácsára Németországban a BioNTech cégnél folytatta kutatási munkáját. Karikó Katalin 2018-ban elhunyt édesanyjával kapcsolatos egyik kedves emlékére is visszaemlékezett az interjú során, aki mindig hallgatta a Nobel-díj átadásáról szóló híreket és bízott abban, hogy egyszer lánya nevét is hallhatja a nevek között.

Akkor csak nevettem rajta, még professzor sem voltam, de ő azt mondta, keményen dolgozom. Mindig azt feleltem neki: minden tudós keményen dolgozik

– idézte fel a biokémikus.

Karikó Katalin az interjú során lányáról is beszélt, aki kétszeres evezős olimpiai bajnok. Elmondta, korábban ő volt az olimpiai bajnok Zsuzsa anyja, az elmúlt napokban viszont már szerepet cseréltek, és ő lett „Karikó Katalin lánya”. A biokémikus szerint életünk során az első 14 év a legmeghatározóbb, különösen a tinédzserkor, a szülők, illetve a tanárok – „ők formálják a személyiségedet, azt, hogy ki leszel” – mutatott rá. Hozzátette: nőként és édesanyaként azt az üzenetet igyekszik átadni a fiatalabb generációknak, hogy nem kell választani a család és a karrier között, a gyermekek számára a felnőttek lesznek a példák.

Arra kell koncentrálni, amit meg tudunk változtatni

– idézte fel kedvenc mottóját Karikó Katalin.

Az idézet Selye János osztrák–magyar származású kanadai vegyésztől származik, akinek könyvét még 16 éves korában olvasta a kutató. Rámutatott, nem szabad feladni azt, amiben hiszünk, noha sokan éppen a feladás mellett döntenek, mert úgy látják, barátaik, kollégáik képzettebbek, vagy egyszerűen, mert kevesebbet dolgoznak, mégis magasabb fizetést, előléptetést kapnak. „Ezt nem lehet megváltoztatni, arra kell figyelni, amit meg tudunk” – hangsúlyozta. Karikó Katalin a Drew Weissmannel alkalmazott munkamódszerükről is beszélt az interjú során. Elmondta, vele ellentétben társa zárkózott, ám szakmai vitákból nem kevés volt közöttük.

Mindig azt mondta, hogy Kati, te cikcakkban jutsz el A-ból B-be, én meg egyenesen, mire én azt feleltem neki, hogy rengeteget tanultam a cikcakkokból

– idézte fel nevetve a biokémikus.

Borítókép: Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus Budapesten 2021. május 25-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.