Keményen beszólt a Nyugatnak a balkáni vezető

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint a Nyugattal nincs párbeszéd, ők csak azt szeretik, ha a kéréseiket teljesítik.

2023. 10. 27. 7:26
null
BOSNIA-POLITICS-ELECTIONS Fotó: ELVIS BARUKCIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugat rákényszerítheti a saját megoldásait a balkáni kis nemzetekre, és előmozdíthatja – mint mondta – a hamis demokráciát, de a nagy országokkal, így Kínával és Oroszországgal ezt nem teheti meg. Ezt mondta Milorad Dodik boszniai szerb vezető a novemberi oroszországi látogatása előtt a sajtónak. Az úttal kapcsolatban az X-en úgy fogalmazott a politikus: a kétoldalú kapcsolataik aktuális kérdéseit vitatják meg majd az oroszokkal. Dodik a Moszkvával fenntartott viszonyukat baráti jellegűnek, fejlődőnek és a kölcsönös tiszteleten alapulónak nevezte.

Az interjúban hozzátette: a Boszniai Szerb Köztársaság azt akarja, hogy az ukrajnai háború mielőbb véget érjen, és úgy véli, hogy ebben az esetben Oroszország jogosan védi meg szuverenitását, politikáját és függetlenségét az Ukrajnát leigázni hivatott NATO-inváziótól, amely a jövőbeli Oroszország elleni hadműveletek kiindulópontja lehetett volna – idézi a Tanjug szerb hírügynökség a Szputnyik orosz portálnak adott nyilatkozatot. Dodik emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a müncheni biztonsági konferencián figyelmeztetett az ukrajnai helyzetre, de a Nyugat nem vette őt komolyan.

Nincs párbeszéd a Nyugattal. Náluk csak az ő kéréseik vannak, amelyeket végre kell hajtani

– mondta Dodik.

Kiemelte: a nyugati országok saját maguk döntenek a kis országokról, de ugyanakkor nem folytatnak párbeszédet velük.

Oroszország továbbra is a Boszniai Szerb Köztársaság egyik stratégiai barátja, és nem akarjuk elveszíteni ezt a barátságot, annak ellenére sem, hogy a Nyugat nyomást gyakorol a Moszkva elleni szankciók bevezetésére

– hangsúlyozta az interjúban a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, aki szerint az Oroszországgal szemben bevezetett szankció legnagyobb vesztese az EU és Németország, Moszkva pedig egyszerűen átirányította energiatermék-exportját.

Dodik leszögezte: Banja Luka továbbra is elkötelezett marad amellett, amit Oroszország nemzetközi szinten előmozdít és tesz. Moszkva nem avatkozik be más országok belügyeibe, és partnerként kezeli őket, a méretüktől függetlenül.

Másrészt ott vannak az amerikaiak, akik készek megdönteni még az általuk behozott kormányokat is, ha azok csak egyszer is lemondanak az engedelmességről

– hangsúlyozta a szerb politikus.

 

Borítókép: Milorad Dodik boszniai szerb vezető sajtótájékoztatót tart (Fotó: Elvis Barukcic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.