Megkezdődtek a választások a leendő BRICS-országban

Latin-Amerika egyik fontos államában döntenek a parlament összetételéről és az elnök személyéről.

Forrás: MTI2023. 10. 22. 15:08
null
Buenos Aires, 2023. augusztus 13. Javier Milei, a La Libertad Avanza nevû koalíció elnökjelöltje (b) leadja voksát az elnökválasztáson egy Buenos Aires-i szavazóhelyiségben 2023. augusztus 13-án. MTI/AP/Mario De Fina Fotó: Mario De Fina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek az elnök- és a parlamenti választások vasárnap a mély gazdasági válság sújtotta Argentínában. Az elnökválasztás első fordulójának várható favoritja az ultraliberális, magát anarchokapitalistának és rendszerellenesnek nevező Javier Milei, aki az amerikai dollárt vezetné be hivatalos fizetőeszközként, megszüntetné a központi bankot és több minisztériumot, és radikálisan csökkentené az állam szociális költekezését.

Argentína

Az elnöki székért versenyben van még a baloldali Sergio Massa, aki jelenleg gazdasági miniszter, és a konzervatív Patricia Bullrich korábbi belügyminiszter.

A dél-amerikai országban súlyos gazdasági válság okoz nehézségeket: 138 százalékos az infláció, és az emberek mintegy negyven százaléka a szegénységi küszöb alatt él. Argentínában komoly gondot okoz, hogy túlságosan felduzzasztott az államapparátus, alacsony az ipar termelékenysége és kiterjedt a feketegazdaság, ami miatt az állam jelentős adóbevételektől esik el. Az argentin pezó egyre inkább elértéktelenedik az amerikai dollárral szemben, és hatalmas az államadósság.

Az elnökválasztás első fordulójában az azonnali győzelemhez a szavazatok 45 százalékára lenne szükség, illetve negyven százalék is elegendő, ha a második helyen befutó jelölt több mint tíz százalékponttal lemarad. Ha ez senkinek sem sikerül, az első két helyen végzett elnökjelöltről ismét szavaznak a november 19-én tartandó második fordulóban.

Borítókép: Javier Milei, a La Libertad Avanza nevű koalíció elnökjelöltje (balra) leadja voksát az elnökválasztáson egy Buenos Aires-i szavazóhelyiségben 2023. augusztus 13-án (Fotó: MTI/AP/Mario De Fina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.