Migránsok lepték el a Kanári-szigeteket + videó

A tavalyi adatokhoz képest 79 százalékkal nőtt a spanyol területre érkező illegális bevándorlók száma.

Forrás: MTI2023. 10. 22. 14:07
null
La Restinga, 2023. október 17. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók pihennek a vöröskereszt sátránál a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjében 2023. október 17-én. A spanyol belügyminisztérium szerint október elsõ felében 8500-nál több migráns érkezett összesen mintegy 380 bárkán a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigetcsoportra. 2023 eleje óta több mint 23,5 ezren jutottak el Afrika felõl a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen, mint 2022-ben ugyanebben az idõszakban. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap alatt több mint ezer illegális bevándorló érkezett csónakokkal a spanyolországi Kanári-szigetekre – közölték a helyi hatóságok vasárnap. A tengeri mentőszolgálat tájékoztatása szerint a hét bárka többsége Teneriféhez és Gran Canariához volt a legközelebb, ezért ezeknek a szigeteknek a kikötőibe kísérték őket. Egy nagyméretű csónak a szigetcsoport legkisebb és legnyugatibb szigetén, El Hierrón ért partot. A fából készül járműből összesen 320-an szálltak a szárazföldre. A parti őrség szerint ez volt a legzsúfoltabb bárka, amit eddig láttak.

Az érkezők között nők és gyerekek is vannak, szubszaharai országok állampolgárai, többségük, ahogy az elmúlt hónapokban, most is szenegáli.

José Luis Escrivá migrációért felelős miniszter pénteken El Hierro szigetén járt, ahol bejelentette: a spanyol kormány ötvenmillió eurós (18,5 milliárd forint) rendkívüli támogatást hagy jóvá a migránsok ellátására a Kanári-szigeteken. A spanyol belügyminisztérium a hét elején közétett jelentése szerint idén eddig 23 500-an jutottak el Afrika felől illegálisan a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen mint tavaly január eleje és október közepe között.

A migrációs áramlás jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben; október elseje és 15-e között 8500 illegális bevándorlót regisztráltak az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoporton. A nagy távolság és erős áramlatok miatt a legveszélyesebbnek tartott úgynevezett kanári-szigeteki migrációs útvonal 1994 óta aktív. A legforgalmasabb év 2006 volt, amikor mintegy 32 ezren értek partot a csónakokkal. A Caminando Fronteras nevű spanyol segélyszervezet szerint ezen az útvonalon idén már mintegy ezren veszthették életüket.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók pihennek a vöröskereszt sátránál a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötőjében 2023. október 17-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.