Németország erőltetheti az uniós migrációs paktumot

Német és orosz érdekek is meghúzódnak a tömeges migráció mögött. A lengyelek szerint az oroszok generálják a problémákat Afrikában, ahonnan százezrek indulnak el Európa felé. Az illegális migránsokat pedig Németország veszi magához, hogy aztán ráerőltesse őket a közép-európai országokra, amelyeket így tönkretehetnek.

2023. 10. 03. 7:35
null
Arguineguín, 2023. szeptember 27. Afrikai illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvõ Arguineguín kikötõjébe 2023. szeptember 27-én, miután a spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 78 migránst vett fedélzetre egy tengeren hánykolódó csónakból. MTI/EPA/EFE/Ángel Medina G. Fotó: Ángel Medina G.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel baloldali ellenzéket is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) frakciója nemrég sürgős vitára kérte az Európai Parlamentet a migrációs paktum elfogadásának szükségességéről. A vitát pedig szerdára tervezik – idézi fel a lengyel rádiónak adott interjúban Antoni Macierewicz, a szejm rangidős képviselője. A volt belügyminiszter azt mondta, hogy a migrációs paktum ellentétes az uniós szerződésekkel, vagyis törvénytelen, így Lengyelországra nem vonatkozik. Azt is hangsúlyozta, hogy ez az egyik olyan mechanizmus, amelynek célja Európa elpusztítása.

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban a németek a Polgári Platformmal együtt támogatják a Lengyelországra gyakorolt nyomást, hogy Lengyelország kénytelen legyen befogadni azt a több tízezer embert, akik már Stockholmot, Párizst, Olaszországot és Berlint is tönkretették. Ez abszurd

– fogalmazott a politikus. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselője úgy véli,

a németek azért támogatják a migrációs paktumot, mert meg akarnak szabadulni attól a több tízezer, talán százezer embertől, akiket Afrikából hoztak. Kiderült, hogy 90 százalékuk nem dolgozik, ezért ki kell őket toloncolni, lehetőleg Lengyelországba, hogy tönkretegyék.

 

Lengyelország hétfőn Brüsszelben ismertette álláspontját a spanyolországi Granadában október 6-án tartandó csúcstalálkozóra vonatkozó nyilatkozattervezetről. A lengyelek azt követelik, hogy a migránsok befogadása továbbra is maradjon önkéntes. Varsó véleménye szerint a szövegnek azt is jeleznie kell, hogy az EU-nak azonnali választ kell adnia a migrációs kihívásra, és hogy a tagállamokat nem hagyhatják magukra megfelelő támogatás nélkül.

Az álláspontot Andrzej Sadoś, Lengyelország állandó uniós képviselője ismertette a tagállamok uniós nagyköveteinek hétfői ülésén. A lengyel nagykövet utalt az Európai Tanács 2016. decemberi, 2018. júniusi és 2019. júniusi következtetéseire is, amelyek a migrációs megoldások önkéntességéről szóltak, valamint arról, hogy azok elfogadásához egyhangúságra van szükség.

A lengyel diplomata jelezte azt is, hogy a csúcstalálkozó nyilatkozatának tervezetét ki kell egészíteni a NATO-val való együttműködés szerepéről, a szociálisan igazságos klíma átalakításáról és a védelmi kiadásokat figyelembe vevő költségvetési szabályokról szóló rendelkezésekkel.

Borítókép: Afrikai illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguín kikötőjébe 2023. szeptember 27-én, miután a spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 78 migránst vett fedélzetre egy tengeren hánykolódó csónakból (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ángel Medina G.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.