Nógrádi: Ukrajna már rég kikerült a reflektorfényből

Nem az a kérdés, hogy Izrael megnyeri-e ezt a háborút, hanem az, hogy később miként fog leszámolni a gázai terroristákkal – jelentette ki lapunk megkeresésére Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy Ukrajna kieshet-e a reflektorfényből a brutális izraeli leszámolás árnyékában.

2023. 10. 07. 17:53
null
Israeli fire brigade teams douse the blaze in a partking lot outside a residential building following a rocket attack from the Gaza Strip in the southern Israeli city of Ashkelon, on October 7, 2023. Palestinian militants have begun a "war" against Israel, the country's defence miniser said on October 7 after a barrage of rockets were fired and fighters from the Palestinian enclave infiltrated Israel, a major escalation in the Israeli-Palestinian conflict. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP) Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg az Egyesült Államok a három globális játékos egyike, ennek megfelelően pedig a világ egészére figyel, erről beszélt lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Izrael különleges kapcsolatokat ápol az Amerikai Egyesült Államokkal, Izrael ugyanis a térségben az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese. 

Ami számomra fölfoghatatlan, hogy miként kerülhetett sor a jom kippuri háború 50. évfordulóján egy olyan támadásra, amire sem az izraeli, sem az amerikai, sem az egyéb nyugati hírszerzések nem voltak felkészülve. A józan ész alapján a legalapvetőbb feladat a Hamászba való beépülés volt vagy lett volna, de a támadás meglepte Izraelt.

– mondta Nógrádi, hozzátéve, hogy továbbra is rengeteg a kérdőjel a támadás körülményeit illetően. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint érdekes kérdés volt, hogy miként fog a támadásra reagálni Európa, az Egyesült Államok és az Izraellel jobb kapcsolatokat ápoló arab országok.  

Azt látjuk, hogy az az Európa, amelyik eddig kőkeményen támadta és kritizálta az izraeli politikát, most fölsorakozott Izrael mögött. Ennek vannak naiv és fura pontjai is, ilyen a német külügyminiszter kijelentése is, aki azonnali tűzszünetre szólított fel. Na most, egy háború első napján, néhány órával a háború kitörése után, amikor heves harcok folynak, az azonnali fegyverletétel egyszerűen lehetetlen

– jegyezte meg Nógrádi, aki szerint korábban a Hamász terroristacsoport emberei a támadások leállításával elaltatták Izraelt, ahol a vallási ünnepek miatt elterelődött a figyelem a frontról.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanakkor nem az a kérdés, hogy Izrael megnyeri-e ezt a háborút, hanem az, hogy később miként fog leszámolni a gázai terroristákkal. 

Izrael olyan létszám- és technikai fölényben van, hogy ez nem lehet kérdéses. A fő kérdés sokkal inkább az, hogy mi fog történni akkor, ha Izrael egy kőkemény válaszcsapást hajt végre? A palesztinok jelentős részét ugyanis ezzel elidegenítenék Izraeltől. Emellett kérdéses, hogy azok az arab országok, amelyek az Ábrahám-egyezmény értelmében jó kapcsolatokat ápolnak Izraellel, hogyan tudják ezt a jó kapcsolatot megtartani, ha egy kőkemény izraeli retorzióra kerül sor

– jelentette ki Nógrádi György, majd hozzátette, hogy nagyon sok izraeli civilt és katonát átvittek fogolyként a Hamász emberei a Gázai övezetbe, akik valószínűleg a jövőbeni tárgyalások alapjait fogják képezni. 

A Magyar Nemzet kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy az Izraelben kirobbant konfliktus háttérbe szorítja-e Ukrajna jelentőségét, a szakértő elmondta, hogy Ukrajna már rég kikerült a reflektorfényből. Ezt pedig az is bizonyítja, hogy az Egyesült Államok törvényhozása blokkolta az Ukrajnának elkülönített, további segélyek folyósítását. 

Minden olyan konfliktus, aminek nagy a súlya, az Ukrajnát háttérbe szorítja. Ukrajna az izraeli konfliktusban ugyanakkor színre lépett, az ukrán vezetés felszólította az Izraelben lévő ukrán nagykövetséget, hogy figyeljen az ukrán állampolgárokra. Azonban minden nagykövetség figyel az Izraelben lévő embereire, az amerikai, a francia, a magyar, mindenki figyel, de az ukránok figyelemfelkeltés céljából kiadták ezt a nyilatkozatot, hogy a világ lássa, ők rendkívül fontosak és mindenre figyelnek.

– magyarázta lapunknak Nógrádi, majd kiemelte, hogy Izrael helyzete az ukrajnai háborúban továbbra is rendkívül furcsa, ugyanis Izrael nagyon vigyázott arra, hogy az orosz–ukrán a háborúban ne kötelezze el magát, hiszen mindkét országban, nagy létszámú zsidó kisebbség él.

Borítókép:  Izrael lángokban (Fotó: (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.