Nukleáris háborúval fenyeget a NATO ázsiai terjeszkedése

Háromnapos védelmi konferencia kezdődött Pekingben, ahol Oroszország és az Egyesült Államok is képviselteti magát.

2023. 10. 30. 11:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO terjeszkedése az ázsiai és csendes-óceáni térségbe közvetlen konfliktust eredményezhet a nukleáris hatalmak között – húzta alá Szergej Sojgu Kínában. Az orosz védelmi miniszter a Pekingi Hsziangsan Fórumon szólalt fel, amelyen mások mellett az Egyesült Államok is képviselteti magát. Sojgu rámutatott, egyre több ország számára válik vonzóvá a Peking és Moszkva közeledése mentén kialakuló szövetségi rendszer, amely nemet mond a kollektív Nyugat által hirdetett, folyamatos konfrontáción alapuló nemzetközi agendára – számolt be a South China Morning Post hongkongi angol nyelvű hírportál. 

Országaink vezetői kifejezték elkötelezettségüket az orosz–kínai átfogó partnerség és stratégiai együttműködés teljes körű fejlesztése mellett, beleértve a katonai és haditechnikai területeket is

− utalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő megbeszélésére, amelyre október közepén szintén Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon került sor. 

Az orosz tárcavezető az ukrajnai háború kapcsán elmondta, több mint kilencvenezer ukrán katona vesztette életét eddig a harcokban. Hangsúlyozta, a NATO terjeszkedése stratégiai vereséget jelentett Moszkva számára, ezért Oroszországnak mindenképpen ellenlépéseket kellett tennie.

Sojgu azzal vádolta a Nyugatot, hogy a konfliktust ki akarják terjeszteni az ázsiai és csendes-óceáni térségre.

A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy Moszkva készen áll tárgyalni az ukrajnai háború lezárását követő, Nyugattal való további együttműködésről, ez azonban csak akkor lehetséges, ha a nyugati szövetségesek felülvizsgálják Oroszországgal szembeni politikájukat.

Oroszország nyitott bármilyen biztonsági kérdés megvitatására és megoldására, ha ez a párbeszéd tisztességes, egyenlő és a szerződő felek kölcsönös tiszteletén alapul

− fogalmazott Sojgu.

A fórum nyitóbeszédében a kínai központi katonai bizottság alelnöke kritikát fogalmazott meg az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szemben, amiért azok megpróbálják destabilizálni a térséget, valamint Kínát. 

Egyes országok szándékosan káoszt és instabilitást teremtenek, beavatkoznak más országok belső ügyeibe és színes forradalmakat provokálnak

– húzta alá Csang Jo-hszia.

A tábornok beszédében ugyanakkor kitért arra is, hogy Peking javítaná katonai kapcsolatait Washingtonnal. – Készek vagyunk a kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés és a mindenki számára előnyös együttműködés alapján fejleszteni a katonai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal – mutatott rá. 

A háromnapos eseményen az Egyesült Államok, a NATO, valamint néhány európai állam, köztük Franciaország is képviselteti magát

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (Fotó: X/Sprinter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.