Óriási botrány: Izrael ENSZ-nagykövete lemondásra szólította fel António Guterres főtitkárt

Izrael ENSZ-nagykövete lemondásra szólította fel kedden António Guterres ENSZ-főtitkárt a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 6:58
PUTYIN, Vlagyimir; NYEBENZJA, Vaszilij
New York, 2022. október 1. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselõje (b3) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háború miatt összehívott ülésén tartott szavazáson a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 30-án. Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a négy orosz megszállás alatt lévõ ukrajnai megyében tartott népszavazást érvénytelennek minõsítõ ENSZ-határozatot. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a napon jelentette be Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolását. MTI/AP/Bebeto Matthews Fotó: Bebeto Matthews
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gilad Erdan vérvádnak nevezte a világszervezet vezető diplomatájának azon nyilatkozatát, miszerint az iszlamista Hamász terrorszervezet támadását a palesztinok Izrael általi évtizedes elnyomásának szövegkörnyezetében kell szemlélni. Erdan kijelentette, hogy Guterres fittyet hány az izraeli lakosság szenvedéseire. 

Úgy gondolom, a főtitkárnak le kell mondania

− húzta alá.

Az ENSZ főtitkára élesen bírálta Izrael Gázai övezettel szembeni válaszcsapásait, és a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértéséről beszélt. Mindazonáltal elítélte a Hamász október 7-i összehangolt terrortámadását Izrael ellen, de hozzátette, hogy az nem légüres térben történt, és ezzel összefüggésben palesztin térségek izraeli megszállására hivatkozott.

Guterres szavai miatt korábban Eli Kohen izraeli külügyminiszter lemondta tervezett találkozóját a főtitkárral.

Az október 7-i mészárlás után nincs helye kiegyensúlyozott megközelítésnek. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről!

− írta a posztjában a miniszter.

Mint arról beszámoltunk, a kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt mondott beszédében Eli Kohen izraeli külügyminiszter elutasította a fegyverszüneti javaslatokat. Az izraeli diplomácia vezetője megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint mi lenne az arányos válasz a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett kétszáz ember közül néhányról.

Hogyan köthetnénk tűzszünetet olyasvalakivel, aki felesküdött az elpusztításunkra? Nem mi akartuk ezt a háborút, de afelől nincs kétségünk, hogy győzni fogunk

–  hangsúlyozta Kohen. – Ahogy a civilizált világ összefogott a nácik legyőzésére, és ahogy a civilizált világ összefogott az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak most egységesen Izrael mögé kell állnia a Hamász legyőzése érdekében – mondta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.