Tovább provokálja Izraelt a spanyol szélsőbaloldal

A szociális jogok minisztere fegyverembargót, gazdasági szankciók bevezetését és az izraeli diplomáciai kapcsolatok megszakítását követeli.

2023. 10. 20. 19:04
null
Berlin, 2023. október 18. Palesztinokat támogató tüntetés Berlinben 2023. október 18-án. A tüntetést a rendõrség késõbb feloszlatta. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós fegyverembargót és az izraeli diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését követeli a spanyol szélsőbaloldal. Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) színeiben a szociális jogok tárcáját vezető Ione Belarra tovább súlyosbítja a diplomáciai konfliktust Spanyolország és Izrael között. A politikus múlt vasárnap még csak azt követelte az ügyvivő szocialista kormánytól, hogy háborús bűnök miatt jelentse fel Benjamin Netanjahut, aki véleménye szerint tervezett népirtást hajt végre a Gázai övezetben.

Az izraeli kormány nem hagyta szó nélkül a vádakat és arra szólította fel Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt, hogy marasztalja el Belarrát az erkölcstelen és szégyenteljes kijelentések miatt. A spanyol külügyminisztérium végül nem tett semmit arra hivatkozva, hogy a pártoknak joguk van a szabad véleménykifejezéshez és egyébként is nyilvánvaló, hogy Spanyolország elítéli a Hamász támadásait, ugyanakkor védeni szeretné az ártatlan gázai lakosságot.

Mire José Manuel Albares külügyminiszternek sikerült elsimítania a konfliktust és megegyezett az izraeli nagykövettel abban, hogy tiszta lapot nyitnak, a Podemos képviselője újra kamerák elé állt és most már uniós szintű fegyverembargót követelt Izraellel szemben. 

A szocialista pártot pedig arra szólította fel, hogy használja ki soros elnöki pozícióját az unióban és vezessen be gazdasági szankciókat Netanjahu ellen, valamint függessze fel vele a diplomáciai kapcsolatokat is. Belarra úgy véli, hogy Spanyolországnak sokkal bátrabban kellene nyilatkoznia a konfliktusról és uniós szinten kellene lépéseket tennie annak érdekében, hogy véget érjen a palesztin emberek elleni, tervezett népirtás.

A spanyol kormány a szélsőséges nyilatkozatok ellenére nem kíván lépéseket tenni Belarra ellen, még elbeszélgetésre sem hívták be, ehelyett inkább igyekeznek figyelmen kívül hagyni felszólalásait és csillapítani az általa gerjesztett konfliktust. A külügyminiszter viszont legutóbbi sajtótájékoztatóján mégiscsak tett egy burkolt megjegyzést a szélsőbaloldal meggondolatlan kommunikációjára. Úgy fogalmazott:

Minden miniszternek megvannak a saját határai és mindegyik egy bizonyos politikai ügyet képvisel. A külpolitikában pedig csak két felhatalmazott hang van, az enyém és a miniszterelnöké.

Közben az Izrael és a Hamász közötti háborúnak már más következményei is akadtak Spanyolországban. Szerda este egy palesztinbarát tüntetés zajlott le Melilla autonóm városban, amely a helyi sajtó szerint azzal ért véget hogy a tiltakozók megfélemlítették a környékbeli üzletek zsidó vezetőit.

A tüntetők a város utcáin sétálva azt kiabálták, hogy „Izrael gyilkos!”. Végül a rendőrségnek be is kellett avatkoznia, hogy megakadályozza a demonstráció további elfajulását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.