Újabb európai javaslat a régóta húzódó konfliktus megoldásra

Mindkét félnek engednie kell. Kérdés, hajlandók lesznek-e rá.

2023. 10. 28. 9:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös nyilatkozatot fogalmazott meg a Belgrád–Pristina párbeszéddel kapcsolatban, melyben Koszovót a Szerb Községek Közösségének megalakítására, míg Szerbiát Koszovó de facto elismerésére szólították fel.

A normalizáció felé vezető egyezmény végrehajtásának gyors előrehaladása érdekében felszólítjuk Koszovót, hogy kezdje meg a Szerb Községek Közösségének létrehozására irányuló eljárás alkalmazását, Szerbiát pedig a de facto elismerésre. A formalitások nem akadályozhatják az előrelépést ebben a kérdésben

 – áll Franciaország, Németország és Olaszország vezetőinek közös nyilatkozatában.

A három európai vezető által megfogalmazott javaslatot azt követően hozták nyilvánosságra, hogy mindegyikük külön találkozott Alekszandar Vucsics szerb elnökkel és Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozója alkalmával. Az eseményen ugyanakkor Vucsics és Kurti nem ült egymással tárgyalóasztalhoz, vagyis a kettejük közötti párbeszédet továbbra sem sikerült elérni.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Németország, Franciaország és Olaszország küldöttei október 21-én mutatták be statútumtervezetüket Albin Kurtinak és Alekszandar Vucsicsnak. Az alapszabály-tervezet Scholz, Macron és Meloni szerint tartalmazza a kisebbségvédelem érzékeny kérdésének modern európai megoldását a legjobb európai gyakorlatnak és normáknak megfelelően, a két fél által meghatározott paramétereken belül. Azt is hangsúlyozták, hogy a feleknek egymással párhuzamosan, lépésről lépésre kell dolgozniuk a rájuk szabott feladatok megvalósításán, vagyis Szerbiának és Koszovónak is tennie kell valamit azért, hogy teljesüljenek követelései.

Arra számítunk, hogy Koszovó és Szerbia gyorsan megállapodik a részletekben. Ha nem történik előrelépés a kapcsolatok normalizálásában, mindkét fél fontos lehetőségek elvesztését kockáztatja

– áll a közös nyilatkozatban.

Az újabb, uniós vezetőktől érkező javaslat azonban úgy tűnik, ismét eredménytelen lesz. A brüsszeli találkozót követően Albin Kurti kormánya közleményt adott ki, amely szerint készen állt arra, hogy aláírja a brüsszeli és ohridi megállapodásban foglaltakat, illetve a Koszovói Szerb Községek Közösségének valamifajta megalakítására vonatkozó, múlt héten bemutatott tervet, a szerb elnök azonban ezt elutasította, és egy Pristina számára elfogadhatatlan megállapodást javasolt. Alekszandar Vucsics úgy fogalmazott, készen áll aláírni bármit, kivéve Koszovó ENSZ-tagságát és függetlenségének, területi egységének a kérdését. Azt nem, minden mást igen – szögezte le a szerb elnök.

Borítókép: A sajtónak nyilatkozik Alekszandar Vucsics szerb államfő (Fotó: Dimitrije Goll)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.