Visszaszólt Elon Musknak Kijev

Az ukrán elnök főtanácsadója élesen bírálta Elon Muskot, miután azt állította, hogy azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség Ukrajnában.

2023. 10. 25. 20:54
MUSK, Elon
Párizs, 2023. június 16. Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója a VivaTech elnevezésû innovációs konferencián Párizsban 2023. június 16-án. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök vezető tanácsadója Mihail Podoljak katasztrofális hibának nevezte Elon Musk amerikai vállalkozó javaslatát az ukrajnai tűzszünetre és az Oroszország, illetve az Egyesült Államok közötti kapcsolat normalizálására vonatkozó felhívását.

Elon Musk korábban, egy, az X-en közzétett podcastben arra szólított fel, hogy el kell kerülni a nagyobb konfliktusok globális konfliktussá vagy akár világháborúvá való kiszélesedését. Kijelentette, hogy 

meg kell oldani az ukrajnai konfliktust, fegyverszünetet kell kötni és normalizálni kell az Egyesült Államok Oroszországgal fenntartott kapcsolatait, ellenkező esetben ugyanis egy harmadik világháború felé sodorhatjuk el a világot. 

Musk emellett a beszélgetés során kiemelte, értelmetlennek tartja a konfliktus folytatását annak érdekében, hogy Ukrajnának olyan régiókat adjanak vissza, amelyek lakói valószínűleg Oroszországhoz tartozó területeken akarnak élni.

Musk úgy véli, hogy Ukrajna feladása a háború végéhez és az örök békéhez vezet bennünket. Ez katasztrofális hiba

 – írta Podoljak a Telegram-csatornáján.

Moszkva többször is jelezte, hogy készen áll a tárgyalásokra, azonban a kijevi vezetés törvényi szinten tilalmat rendelt el a tárgyalások megkezdésével kapcsolatban, és azt állítja, hogy csak akkor kezd béketárgyalásokat, ha visszafoglalja az Oroszország ellenőrzése alatt tartott területeket. A Nyugat eközben folyamatosan a tárgyalások megkezdésére szólítja fel az Orosz Föderációt. Korábban a Kreml kijelentette, hogy az ukrajnai helyzet békés irányába való átállásának jelenleg nincs előfeltétele, Oroszország számára abszolút prioritás a különleges művelet céljainak elérése, ez azonban jelenleg csak katonai eszközökkel lehetséges. 

Borítókép: Elon Musk dél-afrikai–amerikai üzletember (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.