A magyar titkosszolgálat is igazolja: a terror a migráció kísérőjelensége

Itt az ideje Brüsszelben is megkongatni a vészharangot – szögezte le Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője.

Forrás: Alapjogokért Központ2023. 11. 03. 8:57
null
Lampedusa, 2023. szeptember 15. Továbbszállításukra várnak az illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévõ befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én. Az elõzõ napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a szigetre, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migráció és a terrorizmus kéz a kézben járnak – mutatott rá elemzésében Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője titkosszolgálati információkra hivatkozva. A szakértő a hazai Nemzeti Információs Központ csütörtökön megjelentetett az illegális migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló tájékoztatóját szemlézte, melyből kiderült, 

Európa határain a korábbiaknál is lényegesen nagyobb tömegben jelentkeznek az illegális bevándorlók.

„A jelentés úgy fogalmaz, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború hatásaként fokozott kockázatot jelent a migrációs nyomással arányosan megnőtt terrorkockázat” – idézte Zila János a dokumentumot. Kiemelte, a tájékoztatás bemutatja azt is, hogy a határainkon jelen lévő bandák már nemcsak a bevándorlást szervezik, hanem „saját harci erényeiket dicsőítik” és propagálják a közösségi médiában.

Ez egyértelmű üzenet, ezért van itt az ideje Brüsszelben is megkongatni a vészharangot

– szögezte le a szakértő.

Hozzátette: „nyilvánvaló, hogy amikor Európa ilyen szereplőkkel áll szemben, akkor nincs sok idő a gondolkodásra, az ideológiai szépelgésre, és az arra való várakozásra, hogy a szavakat tettek kövessék. A fenyegetésre azonnal reagálni kell. Ennek véres bizonyítéka többek között az október 16-i brüsszeli terrortámadás, melynek elkövetője az Iszlám Államnak fogadott hűséget”. „A Hamász vezetőjének október 10-i, terrorcselekmények elkövetésére felszólító nyilatkozatához az ISIS és az al-Kaida is csatlakozott. A felhívások és a feszültség szintjének általános növekedése miatt egyre több, lehetséges európai célpontokkal (is) kapcsolatos terrortámadásra utaló információ keletkezik” – idézte Zila János a titkosszolgálat munkatársainak felhívását.

Elemzésében a szakértő kiemelte, az elmúlt hetek eseményei azt példázzák, „hogy a nyugati szolgálatok nem képesek valamennyi merényletet megelőzni, ezért a fenyegetésre egyértelműen a politikai vezetőknek kell reagálniuk a kontinens egész területén”.

Hazánkban sem a határvédelem felszámolására van szükség – ahogyan azt a baloldali politikai erők már többször szorgalmazták –, hanem annak megerősítésére. A terrorfenyegetettség növekedését európai szinten is ennek, a Magyarországon már bevált eszköznek a kiterjesztésével lehetne megállítani

– vélekedett a szakértő.

„A brüsszeli bürokraták politikai emlékezete meglehetősen rövid, és ismét minden erejükkel egy álmegoldás, a kvóta elfogadtatására törekednek. Ezzel csak szétosztanák azt a súlyos problémát, amelyet Nyugat-Európában sem voltak képesek kezelni, és már a határkerítés déli oldalán is tapasztalni lehet” – tette hozzá. Elemzése végén az Alapjogokért Központ munkatársa ismertette,

a magyar embereknek hamarosan lehetősége nyílik arra, hogy egy újabb üzenetet küldjenek ezzel kapcsolatban és kifejezzék, hogy az akaratuk nem változott a 2016-ban tartott népszavazás óta.

Borítókép: Továbbszállításukra várnak az illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.