Amerikának fejleszteni kell nukleáris elrettentő erejét, nagy lemaradásban van + videó

Szakértő: A megkérdőjelezhetetlen amerikai nukleáris fölény napja és kora elmúlt.

2023. 11. 29. 17:54
null
This image obtained from the US Department of Defense shows, an operational test launch of an Air Force Global Strike Command unarmed Minuteman III intercontinental ballistic missile (ICBM) launched from Vandenberg Space Force Base in California on September 6, 2023. "This test launch is part of routine and periodic activities intended to demonstrate that the United States' nuclear deterrent is safe, secure, reliable and effective," the US Air Force Global Strike Command said in a statement. The Pentagon said ahead of the early Wednesday launch at the Vandenberg Space Force Base in California that the test had been scheduled for years and that Russia's government was informed of the plans. (Photo by Kadielle Shaw / US Department of Defense / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Department of Defence / US Space Force Airman 1st Class Kadielle Shaw" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 1-jén az Egyesült Államok légiereje kénytelen volt váratlanul megszakítani a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) repülési tesztjét. Az amerikai légierő akkor azt közölte, hogy felrobbantott egy Minuteman III-as rakétát a Csendes-óceán felett, miután a kaliforniai Vandenberg űrbázisról anomáliát észleltek. 

A légierő akkor az okokat nem részletezte, de azt közölte, hogy egy elemző csoportot hoz létre a vizsgálat érdekében.

A parancsnokság minden tesztindításból levonja a tanulságokat

 – mondta Lauren Linscott százados írásbeli nyilatkozatában. Hozzátette: a kilövésből származó adatok összegyűjtése lehetővé teszi a fegyverrendszerrel kapcsolatos problémák azonosítását és kijavítását, így biztosítva a Minuteman III folyamatos megbízhatóságát és pontosságát.

Az amerikai légierő globális csapásmérő parancsnoksága által végrehajtott próbaindítás a légierő szerint 

a rutin és időszakos tevékenységek része, amelyek célja annak bizonyítása, hogy az Egyesült Államok nukleáris elrettentő eszköze biztonságos, megbízható és hatékony legyen, s elrettentse a XXI. századi fenyegetéseket, valamint megnyugtassa a szövetségeseiket. 

– olvasható a Consortium news portál cikkében.

Washington mintegy négyszáz Minuteman III-at tart fenn, s ezek állítólag 24 órás készenlétben állnak, hogy reagálhassanak az Egyesült Államokat, vagy szövetségeseit célzó esetleges stratégiai fenyegetésekre. A Minuteman III az Egyesült Államok stratégiai elrettentésének „nukleáris hármasának” szárazföldi komponense. A másik kettő az Ohio osztályú tengeralattjárók fedélzetén lévő Trident rakéták, valamint a speciálisan kijelölt B-52-es és B-2-es légi bombázók.

A Minuteman III-at 1968-ban fejlesztették ki, amely az eredeti Minuteman I továbbfejlesztése. 1970 óta álltak hadműveleti szolgálatba. Eredetileg három egymástól függetlenül célzott robbanófej szállítására tervezték, a Minuteman III-at azonban egyetlen robbanófejjel szerelték fel. 

A portál megjegyzi, míg a ma is érvényben lévő Új START-szerződés nem korlátozza a Minuteman III által szállítható robbanófejek számát, az előző szerződés robbanófej-korlátozásai azt jelentik, hogy a Minuteman III továbbra is egyetlen robbanófejjel rendelkezik. Ennek ellenére az Egyesült Államok légiereje rutinszerű repülési teszteket hajt végre utólag felszerelt három robbanófejjel ellátott Minuteman III rakétákkal.

 

Egyre több a probléma a nukleáris fegyverek körül

A Minuteman III-at a tervek szerint 2029-től lecserélik az amerikai szárazföldi ICBM új generációjára, a Sentinelre. Néhány Minuteman III rakéta azonban szolgálatban marad egészen a Sentinel teljes bevetéséig, valamikor a 2030-as évek közepéig.

Nem csak a mostani felrobbantott rakéta miatt főhet Amerika feje. Tavaly egy brit Vanguard tengeralattjáró, amely 16 nukleáris fegyveres Trident II rakétát szállított, a merülése során mechanikai meghibásodást szenvedett, amely katasztrófához vezethetett volna a fedélzeten tartózkodó 140 fős legénység számára, ha nem sikerült volna megjavítani.

A Vanguard-osztályú tengeralattjárók 1993-ban álltak szolgálatba, és a tervek szerint valamikor a 2030-as években lecserélik az új Dreadnaught-osztályú rakéta-tengeralattjáróra. A Vanguard a brit nukleáris elrettentő erő összességét képviseli. 2017-ben egy Vanguard-osztályú tengeralattjáró sikertelen próbalövést hajtott végre egy Trident II rakétával, amelyet titokban tartottak a brit parlament előtt a brit független nukleáris elrettentő jövőjéről folytatott heves viták során – olvasható a cikkben.

Az elöregedő amerikai és brit stratégiai nukleáris elrettentő erő kudarca éles ellentétben áll az oroszok által végrehajtott sikeres tesztsorozattal.

 Az orosz stratégiai nukleáris rakéták új generációjának felállítása további nyomást gyakorol mind az Egyesült Államokra, mind az Egyesült Királyságra, hogy költséges modernizációs programokat hajtsanak végre egy olyan időszakban, amikor a finanszírozásért folyó verseny mindkét nemzetben belpolitikai kihívásokat teremtett.

 

Hová vezethet a fegyverkezési verseny?

Ugyanakkor tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nincs életképes fegyverzet-ellenőrzési keretrendszer, amely megakadályozná, hogy mindhárom nemzet új stratégiai rendszereinek bevetésére irányuló rohanása ne menjen át fegyverkezési versenybe, amely destabilizálhatja az évtizedek óta fennálló stratégiai erőegyensúlyt. A stratégiai fegyverzet-ellenőrzés összeegyeztethetetlenségére hivatkozva Moszkva felfüggesztette részvételét az Új START-szerződésben. Mindez pedig akkor történik, amikor Washington hivatalos politikája Oroszország stratégiai legyőzése – írja a Consortium news portál.

Az Új START-szerződés 2026 februárjában jár le. Bár Oroszország és az Egyesült Államok is érdeklődést mutatott egy olyan szerződés folytatása iránt, amely fenntartaná az Új START alatt fennálló stratégiai egyensúlyt, a fegyverzet-ellenőrzésről tárgyaló felek között jelenleg nincs folyamatos kapcsolat. Az Egyesült Államok és Oroszország is nagyon valószínűtlennek tartja, hogy egy új szerződés időben készen álljon az Új START helyére lépni.

A tény azonban az, hogy Oroszország nem valószínű, hogy ezt a lehetőséget választaná, még akkor sem, ha az megvalósítható lenne. A stratégiai nukleáris politikában jártas vezető orosz tisztviselőkkel folytatott megbeszélések sorozata alapján az oroszokat már nem érdekli a hidegháború hagyatékában alapított, az Egyesült Államokkal ápolt fegyverzet-ellenőrzési kapcsolat javítása. Oroszországban ugyanis az a hangulat uralkodik, hogy az Egyesült Államok az évek során rosszhiszeműen tárgyalt, és a fegyverzet-ellenőrzést a nukleáris stabilitás helyett az Egyesült Államok stratégiai dominanciájának megőrzésének eszközeként kívánja használni.

Amikor az Új START 2026-ban lejár, Oroszország úgy pozicionálja magát, hogy a szerződéses megkötésektől mentesen folytassa jelenlegi nukleáris modernizációs programjait. Ez megnehezíti mind az Egyesült Államok, mind az Egyesült Királyság modernizációs erőfeszítéseit, amelyek több százmilliárd dolláros költséggel kifejlesztett további képességei rosszabbak lesznek, mint az Oroszország által jelenleg telepített rendszerek – közli a portál Scott Ritter, az amerikai tengerészgyalogság egykori hírszerző tisztjének írását, aki a volt Szovjetunióban szolgált a fegyverzet-ellenőrzési szerződések végrehajtása során, a Perzsa-öbölben a Sivatagi vihar hadművelet alatt és Irakban a tömegpusztító fegyverek leszerelésének felügyeleteként.

A folyamat végzetes lehet az egész világra nézve

Scott Ritter hozzáteszi: 

Oroszország nem tárgyal olyasmiről, amely a stratégiai előnyét megsemmisíti, különösen mindaddig, amíg az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei olyan politikát folytatnak, amely Oroszországot stratégiai ellenségnek tünteti fel, és Moszkva stratégiai legyőzésére törekszik.

Szerinte a megoldás egy új stratégiai kapcsolat kialakítása kellene, hogy legyen a modern realitások alapján, ahol az Egyesült Államoknak vagy hatalmas összegeket kell költenie, hogy nukleáris paritást érjen el Oroszországgal, vagy stratégiai alsóbbrendűségi pozícióból kell tárgyalnia. A megkérdőjelezhetetlen amerikai nukleáris fölény napja és kora elmúlt.

Hogy az Egyesült Államok döntéshozói alkalmazkodni tudnak-e ehhez az új körülményhez, az még várat magára. Ennek elmulasztása azonban csak egy elkerülhetetlen fegyverkezési versenyt indít el, amelyet az Egyesült Államok nem nyerhet meg, és amelyre nézve a kudarc következményei végzetesek lehetnek az egész világ számára.

 

Borítókép: A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétájának (ICBM) próbaindítása a kaliforniai Vandenberg űrrepülőtérről 2023. szeptember 6-án (Fotó: Kadielle Shaw/Amerikai Védelmi Minisztérium/AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.