Egész Spanyolország lázad a baloldali hazaárulás ellen + videó

Az emberek tömegtüntetéseken követelik a szocialista Pedro Sánchez és a katalán szeparatista vezetők börtönbe zárását.

2023. 11. 06. 15:18
null
Barcelona, 2023. október 8. A katalán függetlenségi vezetõk amnesztiája ellen tüntetnek Barcelonában 2023. október 8-án. A Katalán Civil Társadalom (SCC) nevû szervezet felhívására több tízezren vettek részt a belvároson áthaladó menetben, amely a "Nem az én nevemben: sem amnesztia, sem önrendelkezés" feliratú molinó mögött vonult fel. A spanyol parlament két katalán függetlenségi pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), valamint az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) a katalán vezetõk rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselõi akár csak tartózkodással közremûködjenek az új spanyol kormány megalakulásában. MTI/EPA/EFE/Marta Pérez Fotó: Marta Pérez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefogással próbálják megfékezni a spanyolok a szocialista Pedro Sánchez hazaárulását. Hétvégén tüntetéscunami volt a dél-európai országban, mely a következő napokban is folytatódni fog. Ezúttal Valenciában gyűltek össze a legtöbben, több mint 20 ezren, és követelték Sánchez, valamint a katalán függetlenségpárti vezetők azonnali börtönbe zárását.

A héten további megmozdulások lesznek szinte az összes spanyol nagyvárosban, ráadásul nemcsak a jobboldali erők, hanem civil szervezetek és rendőri csoportok is az utcára vonulnak. Barcelonába és Madridba pedig újabb, országos szintű tüntetést hirdettek meg a hónap közepére, mely ismét elérheti majd a több százezres részvételi arányt.

A spanyolokat a szocialista párt (PSOE) és a katalán republikánusok (ERC) múlt héten megkötött egyezsége nem hagyja nyugodni. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy Sánchez miniszterelnöki beiktatásának támogatásáért cserébe megadják az amnesztiát a Brüsszelben bujkáló volt katalán elnöknek, Carles Puigdemont-nak és társainak, akik 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltották Katalónia függetlenségét, de megegyeztek abban is, hogy elengedik Katalónia állam felé fennálló tartozásának 20 százalékát, mintegy 15 milliárd eurót. Továbbá a szocialista párt belement abba is, hogy átadja a nemzeti érdeknek számító, teljes katalán vasúti infrastruktúrát és annak üzemeltetését a regionális kormánynak, mely gyakorlatilag újabb lépést jelent a katalánok teljes függetlenedése felé.

A megállapodás nemcsak társadalmi szinten váltott ki óriási felháborodást. Több jobboldali vezetésű autonóm régió vezetője közölte, hogy egyenlő bánásmódot követel, és ha a katalánok tartozásának egy részét elengedik, úgy ők is igényt tartanak ugyanerre az intézkedésre. De nemcsak az ellenzék, hanem a szocialista párt vezetői közül is többen elítélik a párt törekvéseit. Kasztília-La Mancha, Asztúria és Aragónia szocialista vezetői sem támogatják a hatalomért cserébe aláírt, alkotmányosság szempontjából is vitatható egyezséget.

Alberto Núnez Feijóo, az idei előre hozott parlamenti választásokon győztes Néppárt (PP) vezetője, aki a parlament többségének támogatása híján nem tudott kormányt alakítani, a vasárnapi valenciai tüntetésen tartott beszédet, és arra buzdította a szocialista politikusokat, hogy merjenek konkrét lépéseket tenni, mert a jelenlegi helyzetben már nem elég, ha szóban fejezik ki egyet nem értésüket:

Nincs szocialista, aki azt mondja, hogy elég volt? Hogy megállítjuk ezt az embert, aki magához ragadta a PSOE történelmét

– tette fel a kérdést Feijóo, majd hozzáfűzte, hogy azok a szocialisták, akik nem cselekszenek, ugyanolyanok, mint Pedro Sánchez.

A Néppárt azt tervezi, hogy a jobboldali többségű felsőházból fogják bombázni minden lehetséges eszközzel a Sánchez-féle amnesztiatörvényt, valamint Brüsszel beavatkozását is kérik a jogállamiság megsértésére hivatkozva.

Meg fogjuk védeni Spanyolországot a szenátusból és nem engedjük át a törvényt, mert megnyertük a választásokat és mi vagyunk a többség. Meg fogjuk védeni Spanyolországot minden igazságügyi szerven és minden európai intézményen keresztül. Az utcán is ott leszünk a többség mellett és a kisebbség előtt

– biztosított mindenkit Feijóo, miközben a Valenciában összegyűlt tömeg azt skandálta, hogy „Pedro Sánchez börtönbe!”.

Nem a valenciaiak voltak az egyetlenek hétvégén, akik azonnali hatósági intézkedést követeltek a szocialista pártvezető ellen. A madridi PSOE-székház előtt, Córdobában, Burgosban, valamint Murciában is börtönért kiabált a tömeg.

Pedro Sánchezt szeptemberben kérte fel a király arra, hogy a jobboldali kormányalakítási kudarc után kösse meg a szükséges szövetségeket annak érdekében, hogy Spanyolország újra stabil kormányzás alatt álljon. A szocialista vezetőnek azonban szüksége van a katalán szeparatisták támogatására ahhoz, hogy újra miniszterelnök lehessen, és a hatalomért cserébe gyakorlatilag minden radikális követelést igyekszik kielégíteni.

Borítókép: A katalán függetlenségi vezetők amnesztiája ellen tüntetnek Barcelonában 2023. október 8-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Marta Pérez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.