Elképesztő pusztítást hagyott maga után a vihar + videók

Legkevesebb öt halálos áldozata van az erőteljes esőzéseknek Olaszországban.

2023. 11. 03. 14:57
null
Campi Bisenzio, 2023. november 3. Mentõalakulatok tagjai gumicsónakkal érkeznek a heves esõzések okozta árvízzel elöntött Campi Bisenzióba, Firenze megyében 2023. november 3-án. MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini Fotó: Claudio Giovannini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több település víz alá került Közép-Olaszországban az erőteljes esőzések miatt, melyek a Nyugat-Európában tomboló Ciaran nevű viharhoz köthető. A legfrissebb sajtóinformációk szerint öt személy veszítette életét a szélsőséges időjárás következtében. A tomboló szél és a nagy mennyiségű csapadék több olasz tartományban is komoly károkat okozott és számos régiót megbénított. 

A helyzet Pratóban és Firenzében a legkritikusabb.

Pratóban a megáradt folyók autókat sodortak magukkal, lakóházakat és kórházakat öntöttek el. 

Montemurlo településen két idős személyt otthonában ért a halál. Egyikük az éjszakai órákban a lakásába hirtelen beözönlő vízben megfulladt. 

A másikat akkor érte a halál, amikor otthonából megpróbálta kihajtani a vizet. A harmadik személy egy idősotthon kiürítése közben lett rosszul. Egy tűzoltónak is nyoma veszett, aki a mentések során a vízbe zuhant és az erőteljesen hömpölygő víz magával sodorta. Pistoia közelében egy idős házaspárt autójukkal együtt sodort el a medréből kilépő folyóvíz. Több települést árvízveszély miatt kiürítettek. 

Számos régióban péntek reggel nem nyitottak ki az iskolák. 

Eugienio Gianni, Toszkána kormányzója péntek reggel vészhelyzetet hirdetett. Úgy nyilatkozott soha életében nem tapasztalt ahhoz hasonlót, mint ami az éjszaka történt. Pár óra alatt megdöbbentő mennyiségű csapadék esett, mely véleménye szerint a klímaváltozás drámai következménye. Parto és Pistoia között lezárták az A11 es autópályát, mivel víz alá került. Egy Bolognából induló vonat 150 utasát evakuálni kellett, mert hirtelen víz és sárlé öntötte el a vasútvonalat. 

Negyvenezer háztartás maradt áram nélkül. 

 

Helikopterek, mélybúvárok és a katonaság bevetésével folynak a mentési munkálatok. A Toszkánával szomszédos tartományokból, Lazióból, Umbriából, valamint Pugliából, Calabriából és Lombardiából is érkeztek mentőcsapatok az árvíz sújtotta térségbe. A hatóságok felhívták a figyelmet, hogy az erőteljes esőzések alatt ne használják a gépjárműveket, és menjenek a lakóházak magasabb szintjeire. A kormány fokozott figyelemmel követi a természeti katasztrófa sújtotta térség helyzetének alakulását. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök részvétét fejezte ki az elhunyt személyek hozzátartozóinak és támogatásáról biztosította a károkat szenvedett lakosságot. 

Nello Musumeci polgári védelemért felelős miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott, sajnálatos, hogy mindig csak a károkkal és a katasztrófákkal kell szembesülni. A probléma oka, hogy Olaszország nem szentel kellő figyelmet a megelőzésre, a katasztrófák elkerülésére. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban folytatódik a szélsőséges időjárás. A hétvégére hét tartományban rendeltek el közepes fokozatú, narancssárga, tíz tartományban enyhének minősülő sárga vészjelzést. Veneto és Friuli–Venezia Giulia tartományban pedig a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben.

Borítókép: Mentőalakulatok tagjai gumicsónakkal érkeznek a heves esőzések okozta árvízzel elöntött Campi Bisenzióba Firenze megyében 2023. november 3-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.