Először a túszok, végül a béke? – egy kis ország nagy tervei

Izrael és a Hamász régóta várt megállapodásra jutott, a palesztin terrorszervezet ötven túsz szabadon bocsátására tett ígéretet palesztin foglyokért cserébe. Az egyezség megszületésében kiemelkedő szerepe volt Katarnak. Doha izraeli–palesztin ellentéthez fűződő viszonya hosszú múltra tekint vissza, amely megmagyarázza, miért az Öböl-menti állam a tökéletes mediátor a szembenálló felek között.

2023. 11. 23. 5:05
null
Dél-Izrael, 2023. november 22. Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelbõl nézve 2023. november 22-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Leo Correa Fotó: Leo Correa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli kormány szerdán jóváhagyott egy megállapodást, melynek értelmében a Hamász szabadon enged ötven túszt palesztin foglyokért cserébe. Emellett a megállapodás négynapos fegyverszünetről is szól a Gázai övezetben, ez az első kézzelfogható jele az enyhülésnek a lassan két hónapja dúló konfliktusban. 

Katar közbenjárásával létrejöhetett ez a megállapodás, aminek értelmében 150 palesztinért cserébe 50 izraelit engednek szabadon, főleg nőket és gyerekeket, ami örömteli, de az úgynevezett értékes túszokat, katonákat, fegyvereseket megtarottták maguknak

 − mondta el a Magyar Nemzet megkerésésre Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. „A Hamász érdeke, hogy megtartsák ezeket a túszokat minél tovább, ugyanis amennyiben elfogynak, az számukra végzetes lehet. Ez a túszdráma jódarabig elhúzódhat” − folytatta a szakértő. 

Katar szerepe az izraeli–palesztin ellentétben nem ma kezdődött, hosszú múltra tekint vissza. Noha Izrael államiságát formálisan nem ismeri el, 1996-ban Dohában megnyitott az úgynevezett izraeli kereskedelmi iroda – kvázi nagykövetség –, melyet 2008-ban zártak be. Ezzel szemben Katarban működik a Hamász bürokráciájának túlnyomó része, valamint a terrorszervezet több vezetője is itt húzza meg magát. Doha emellett folyamatosan jelentős mennyiségű segéllyel támogatja a palesztinokat.

Ebből kifolyólag kézenfekvő volt, hogy az október 7-én kirobbant konfliktusban békéltetőként lépjen fel. Tárik Meszár szerint párhuzamot lehet vonni Törökországgal ebben a helyzetben, hiszen a törökök is sokszor törekszenek egyfajta mediátori szerepre. 

A szakértő elmondta, hogy Katar soft-power diplomáciát épített ki az elmúlt években, melynek részeként nagyobb volumenű tragédiák, konfliktusok esetén rögtön segítséget nyújt, békéltetőként lép fel. 

Ez azért is alakulhatott így, mert „Katar tanult Kuvait hibájából, nem akart elszigetelődni, és fokozatosan fontos szereplőjévé vált a Közel-Keletnek” − tette hozzá.

Tárik Meszár elmondta, hogy Katar sok mindent ellesett Törökországtól, hogy kell a soft-power diplomáciát jól csinálni, hiszen a törökök az orosz–ukrán háborúban próbálnak mind a két féllel jó viszonyt ápolni, ami kifejezetten nehéz. Katar ugyanígy jár el az Izrael és a Hamász háborújában. 

Ez egy kötéltánc, aminek a végén még megütheti a bokáját, de egyelőre nagyon jól lavírozik a két fél között

− mondta el a szakértő. Jelenleg úgy látszik, hogy a teljes béke elérésében egyelőre nem tud segíteni Katar, ugyanakkor az biztos, hogy a további túszok kiszabadításában még fontos szerepe lehet az Öböl-menti államnak – zárta szavait Tárik Meszár.

Borítókép: Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelből nézve 2023. november 22-én (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.