Ezeket a hibákat követte el az iráni tervben a Hamász + videó

Három csoda is kellett ahhoz, hogy az októberi terrortámadás sikertelenné váljon.

2023. 11. 09. 17:54
null
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tartalékos katonája és a Misgav Intézet tudományos munkatársa, Yair Ansbacher az Israel National News című lapnak elmondta , hogy Izrael háborúja nem a gázai Hamász ellen folyik, hanem Irán és a régióban lévő összes ága ellen.

Nemcsak a Hamász ellen harcolunk Gázában, hanem regionális háborút is vívunk Irán és meghatalmazottjai ellen, amelyet 40 éve szisztematikusan építettek fel határainkon. Idetartozik Libanon, Szíria, Jemen és Gáza, amelyek körülvesznek minket a milíciák fegyveresei.

 – mondja Ansbacher, majd megjegyezte, hogy a Hamász terrortámadásának terve Iránból származik. 

Az iráni terv a szakértő szerint ördögi és kreatív módon volt felépítve, ugyanis a harcosok egyszerre akarták megtámadni Galileát és Gázát a két erre a célra felépített erővel, több ezer harcossal.

Délen ezeknek az erőknek a helyi katonai ellenállást váratlanul hatástalanítaniuk kellett volna, majd továbbhaladniuk, védelmi vonalat kellett volna létrehozni, és a polgári lakosságot a legcinikusabb értelemben vett pajzsként használniuk az ellentámadások megnehezítésére. A cél az IDF ellentámadásának megbonyolítása volt

– jelentette ki a szakértő, majd hozzátette, hogy a katonai célpontok voltak az elsődlegesek.

Ansbacher a súlyos problémák ellenére három, általa csodának nevezett eseményt sorolt fel, amelynek köszönhetően az iráni terv befuccsolt.

Az első csoda az, hogy nem elég jól hajtották végre az iráni tervet. Behatoltak délen az északi front támadása nélkül. Amikor szombaton dél felé száguldottunk, az órámra néztem, és arra gondoltam, hogy ha északról támadnak, az nagy baj. Ha azonban egyszer megszervezzük a védelmet, nincs lehetőségük a teljes tervük végrehajtására. Csoda, hogy nem északról jöttek

– tette hozzá a szakértő. Megjegyezte, a második csoda az volt, hogy a palesztinok nem voltak fegyelmezettek, és amint az izraeli erők megjelentek, feladták a terveik végrehajtását.

A harmadik csoda, hogy az állam 75 év alatt a harcosok nemzetévé változtatott bennünket. Nem a levágásra váró juhokkal találkoztak, hanem oroszlánok csoportjával. Gáza a legkisebb problémánk, de meg fogjuk oldani. Úgy gondolom, hogy a hadsereg remekül működik

– zárta a mondandóját a terrorelhárítási szakértő, aki szerint a támadást azért sem tudták maradéktalanul végrehajtani a terroristák, mert a Captagon nevű kábítószer hatása alatt álltak. 

A Captagon az utóbbi időben rohamosan terjedt a Közel-Keleten. A Szíriában tömegesen gyártott, függőséget okozó, amfetamin típusú stimulánst az 1960-as években találták fel Németországban, ahol főleg figyelemzavaros, narkolepsziás személyek kezelésére és a központi idegrendszer stimulálására használták. 

Azonban a szer használatát és gyártását a Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelően az 1990-es évekre a legtöbb országban beszüntették,  a hivatalos termelés megszűntével pedig a megmaradt készletek egy részét Kelet-Európából, különösen Bulgáriából a Közel-Keletre csempészték.

Ezek után nemsokkal Szíria vált a Captagon termelésének központjává. A brit kormány szerint a világ termelésének 80 százalékát Szíriában állítják elő. A kábítószerek gyártásából az Asszad rezsim mellett Irán és az általa támogatott szervezetek, a Hezbollah és a Hamász is profitál. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.