Háború: összecsaptak a szíriai erők és az amerikai katonák

Amerikai katonai bázisokat is támadás ért.

2023. 11. 09. 7:33
null
Haszaka, 2022. szeptember 7. Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erõk (SDF) fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én. A manõver célja az SDF felkészültségének növelése és az Iszlám Állam sejtjei által a térségben indított esetleges támadások visszaverésére. MTI/EPA/Ahmed Mardnli Fotó: Ahmed Mardnli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dajr ez-Zaurban összecsapások kezdődtek az amerikaiak és a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF), valamint a szíriai hadsereg és szövetségesei között – jelentette az Al Mayadeen pánarab hírcsatornára hivatkozva az orosz Ria Novosztyi állami hírügynökség. A harcokban különböző típusú közepes kaliberű fegyvereket, nehéztüzérségi fegyvereket és rakétákat használnak – mondta a csatorna forrása.

Damaszkusz egyébként már többször is megszállásnak és állami kalózkodásnak nevezte az amerikai hadsereg jelenlétét a területén, szerintük csak az erőforrások ellopása céljából vannak a helyszínen – írja a Ria.

Az Al Mayadeen szerint Dajr ez-Zaur városának keleti oldalát éjfél körül négy rakétatámadás érte. A rakéták egy pékséget és üres raktárakat vettek célba. Az arab hírcsatorna arról is beszámolt, hogy a Pentagon gyorsan vállalta a felelősséget az akcióért, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közleményben jelentette be, hogy az Egyesült Államok Joe Biden elnök utasítására csapásokat hajtott végre, állítólag az iráni Iszlám Forradalmi Gárda által használt fegyverraktár ellen irányult az akció. 

Ezt a csapást két amerikai F–15-ös hajtotta végre egy fegyvertároló létesítmény ellen. Az Egyesült Államok teljes mértékben készen áll arra, hogy további szükséges intézkedéseket tegyen embereink és létesítményeink védelme érdekében

 – mondta Austin.

Hozzátette, hogy ezt az amerikai személyzet ellen Irakban és Szíriában végrehajtott sorozatos támadásokra adott válaszként sürgette, hogy a helyzet ne eszkalálódjon. Az iraki Iszlám Ellenállás korábban megerősítette, hogy szerdán többször is célba vett három amerikai bázist Szíriában.

Az Al Mayadeen tudósítása szerint a Dajr ez-Zaurtól keletre fekvő Conoco gázmezőben lévő amerikai bázist rakéták és drónok bombázták, az Al-Omar olajmezőn lévő amerikai bázist pedig hat rakétával vették célba, válaszul a város keleti negyedeit ért amerikai agresszióra.

A forrás rámutatott, hogy egy órán belül a második támadás volt az amerikai támaszpont ellen, és megjegyezte, hogy az első iraki területről indult.

Borítókép: Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Mardnli)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.