Izrael lehet Joe Biden veszte

Saját szavazói fordulnak szembe az elnök álláspontjával.

2023. 11. 05. 7:09
BIDEN, Joe; NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2023. október 18. Joe Biden amerikai elnököt (j) fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülõtéren 2023. október 18-án. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden határozott támogatása Izraelnek megtépázza a baloldal támogatottságát és rontja az elnök 2024-es újraválasztási esélyeit – írja a Financial Times. A brit lapnak nyilatkozó pennsylvaniai – a választások szempontjából különösen fontos, csatatér állam – demokrata aktivista szerint a körzetében élő muszlim amerikaiak október 7-e óta a „bárkit, csak ne Bident” jelszó alatt mozgósítanak, míg a fekete szavazók attól tartanak, hogy a konfliktusok veszélybe sodorják a belpolitikai prioritásokat. Emellett a zsidók megbántva és elszigetelve érzik magukat – magyarázta a Financial Timesnak Miracle Jones.

Feltehetően sokan fognak a nem hagyományos pártokhoz fordulni

– vélekedett az aktivista. 

Október 7-ét követően Joe Biden azonnal teljes körű támogatásáról biztosította Izraelt, Washington pedig rögtön katonai segítséget is nyújtott szövetségesének. Azóta már Biden, valamint külügyminisztere, Antony Blinken is személyesen látogatott el a közel-keleti országba. A Fehér Ház hozzáállása a háborúhoz az utóbbi időben valamelyest megváltozott, több esetben szorgalmaztak tűzszünetet a különböző tisztviselők – köztük az elnök is.

Az újabb háború kirobbanása nem tett jót Biden amúgy is megtépázott népszerűségének. 

A Gallup közvélemény-kutató október 26-án közölt adatai szerint az elnök népszerűsége saját választói között mintegy 11 százalékponttal csökkent szeptember óta, 86 százalékról 75-re esett vissza. 

A teljes népesség körében Biden támogatottsága elérte az először idén áprilisban mért rekordalacsony 37 százalékot. Ahogy azt a felmérést szemléző Newsweek amerikai hírportál is megemlíti, a Gallup egy korábbi kutatása szerint nőtt a palesztinokat támogatók arány a demokraták körében. A közvélemény-kutató szerint Biden Izrael felé tanúsított, rendíthetetlen támogatása nemcsak népszerűségére, de párton belüli tekintélyére is negatív hatással lehet. 

Néhány befolyásos demokrata szembe megy a Fehér Ház álláspontjával – erről már a Financial Times írt. Rashida Tlaib progresszív michigani képviselő azzal vádolta az elnököt, hogy támogatja a palesztinok népírtását.

Emlékezni fogunk 2024-ben

– figyelmeztetett.

Mások tűzszünetre és mérsékeltebb izraeli válaszcsapásokra szólítottak fel. 

A muszlim közösségek körében természetesen elképesztő mértékben esett vissza Biden támogatottsága. 

Hány ártatlan gyermeknek kell meghalnia ahhoz, hogy az elnökünk úgy gondolja, tűzszünetet kell hirdetni? Vagy talán az kell, hogy közösségünk minden tagja megesküdjön, hogy ellene fog szavazni?

– fakadt ki egy palesztin–amerikai származású mérnök. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnököt (j) fogadja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren 2023. október 18-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.