New York kormányzója szerint nem terrortámadás volt az amerikai–kanadai határon történt robbanás + videó

Nincs terrortámadásra utaló jel az amerikai–kanadai határon, Niagara Fallsnál történt robbanást követően – közölte New York állam kormányzója szerda este tartott sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2023. 11. 23. 6:42
null
Niagara-vízesés, 2023. november 22. Rendõrök zárják le a Niagara-vízesésnél lévõ amerikai-kanadai határátkelõt 2023. november 22-én, miután egy jármû felrobbant a két országot összekötõ Rainbow híd egyik ellenõrzõpontjánál. A Rainbow híd egyike annak a négy határátkelõnek, amely a kanadai Ontario tartományt az amerikai New York állammal köti össze. MTI/EPA/PAT CRAY Fotó: PAT CRAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kathy Hochul beszámolt arról, hogy a robbanást okozó jármű „rendkívüli sebességgel” közelítette meg a határállomást, ahol egy elválasztó tömbnek ütközött, majd felrobbant.

A detonációban a jármű két utasa meghalt, és egy harmadik személy, egy határőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

A kormányzó beszámolt arról, hogy a jármű eredetét egyelőre nem tudták megállapítani, de az első feltételezések szerint egy New York állambeli lakoshoz tartozik.

A robbanást térfigyelő kamerák is megörökítették, amelyek azt mutatják, hogy szerdán helyi idő szerint kevéssel fél 12 előtt történt a robbanás Niagara Falls település amerikai és kanadai oldalát elválasztó hídnál, a Rainbow Bridge-nél. 

Amerikai médiumoknak szemtanúk arról számoltak be, hogy a járművet a betontömb a levegőbe dobta és azt követően következett be a robbanás.

Az eset részleteit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálja, amiről Joe Biden elnököt is tájékoztatták. A hatóságok először terrortámadásra gyanakodtak, különösen annak fényében, hogy az FBI igazgatója a közelmúltban egy kongresszusi meghallgatáson arról beszélt, hogy a közel-keleti konfliktus nyomán rég nem látott szintre növekedett egy Egyesült Államokban elkövetett terrortámadás kockázata.

Justine Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy az esetet nagyon komolyan veszik.

A Niagara Falls-nál történt robbanás nyomán elővigyázatosságból lezárták az Egyesült Államokat és Kanadával összekötő további környékbeli határátkelőket, összesen három hidat, amelyeket szerdán délután és kora este újra megnyitottak a forgalom előtt. Az Amtrak amerikai vasúttársaság felfüggesztette a vasúti közlekedést New York állam és Kanada között.

Borítókép: Rendőrök zárják le a Niagara-vízesésnél lévő amerikai-kanadai határátkelőt 2023. november 22-én, miután egy jármű felrobbant a két országot összekötő Rainbow híd egyik ellenőrzőpontjánál (Fotó:MTI/EPA/Pat Cray)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.