Örményország nem vesz részt az ODKB ülésein, mert nem kapta meg az igényelt segítséget

Jereván nem vesz részt a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete ülésein, mert nem kapta meg az igényelt segítséget a szervezettől 2021 májusában, amikor azeri erők hatoltak be Örményország szuverén területére − közölte kedden este Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára a közszolgálati televízióban.

Forrás: MTI2023. 11. 15. 6:18
HAJIYEV, Hikmet
Jereván, 2023. szeptember 21. Örmény tüntetõk gyülekeznek a kormányépületnél az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadmûvelet" ellen tiltakozva Jerevánban 2023. szeptember 20-án. A Hegyi-Karabah ellen szeptember 19-én indított 24 órás hadmûvelet során Azerbajdzsán fegyverletételre kényszerítette az örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár térség fegyveres erõit. Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója közölte, hogy Azerbajdzsán a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni. MTI/EPA/Narek Alekszanján Fotó: Narek Alekszanján
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as háborút követően, amikor a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, az ODKB bejelentette, hogy Hegyi-Karabah nem minősül Örményország szuverén részének, és a szervezet nem tud foglalkozni ezzel a kérdéssel, Örményország felhagyott az ODKB ülésein való részvétellel. 2021 májusában azeri csapatok behatoltak Örményország szuverén területére. Akkor is az ODKB-hoz fordultunk, de attól a pillanattól fogva egészen tavaly szeptemberig, amikor Azerbajdzsán ismét rátámadott Örményországra (…), és amikor mi újból a szervezethez fordultunk segítségért, nem kaptuk ezt meg

− mondta Grigorján.

Ennek nyomán sok kérdésünk volt az ODKB-hoz, amikre máig nem kaptunk választ. Ez részben az oka annak, hogy nem veszünk részt az ODKB kollektív biztonsági tanácsának ülésén

− tette hozzá.

Örményország ugyan a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja, de Nikol Pasinján miniszterelnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során bejelentette, hogy nem vesz részt a szervezet november 23-án Minszkben megrendezendő csúcstalálkozóján.

Pasinján korábban ismételten elmondta, hogy Jereván jelen pillanatban nem fontolgatja a kilépést az ODKB-ból. 

Mindemellett az örmény kormány képviselői az utóbbi hónapokban nem vettek részt a szervezet találkozóin, az ország visszahívta oda akkreditált nagykövetét, s azóta sem nevezett ki újat a helyére.

 

Borítókép: Örmény tüntetők gyülekeznek a kormányépületnél az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított „terrorellenes hadművelet” ellen tiltakozva Jerevánban 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/EPA/Narek Alekszanján)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.